In urma cu doar 3 ani intre Europa si Iran nu exista nicio comunicare. Iranul era un stat izolat. Multi il suspectau ca dezvolta programe de inarmare nucleara. Teheranul emitea afirmatii ostile la adresa Israelului si a altor state. Iar situatia drepturilor omului si a democratiei era abominabila.

Intre timp, anul trecut, s-a semnat acordul nuclear, un moment istoric si o victorie importanta a diplomatiei europene. Semnarea acordului a insemnat revenirea Iranului in comunitatea internationala, un pas urias spre pace si stabilitate intr-o zona macinata de conflicte.

Parlamentul european a adoptat ieri o rezolutie prin care defineste strategia relatiilor cu Iranul: cresterea schimburilor comerciale, sprijin in vederea detensionarii relatiilor dintre Iran si Arabia Saudita si demersuri in vederea convingerii autoritatilor iraniene sa renunte la pedeapsa cu moartea.

Uniunea va coopera de asemenea cu Iranul pentru combaterea terorismului si a migratiei.

Fenomenul migratiei este si motivul vizitei, a doua de anul acesta, a comisarului european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides in Iran

“Acesta este motivul pentru care, in calitate de comisar european pentru ajutor umanitar, sunt mandru ca pot contribui la aceste eforturi intrucat Iranul si Uniunea Europeana impartasesc aceleasi obligatii morale de a asista persoanele cele mai vulnerabile pe teritoriul lor, vizita mea aici m-a convins inca o data ca trebuie sa sustinem si sa dezvoltam aceasta contributie”