În perioada 20-22 octombrie 2016, la Cluj-Napoca, Institutul pentru studierea problemelor minorităților naționale și Guvernul României, Departamentul pentru relații interetnice au organizat Conferința Națională ”Minorități în spațiul audio-vizual românesc. ”

Manifestarea a avut ca obiectiv o explorare în profunzime a mass-mediei audiovizuale publice pentru minorităţile din România și s-a dovedit a fi un schimb de experiență, un context de inventariere a problemelor (dar și a eventualelor soluții) în conceperea și elaborarea emisiunilor pentru minorități la radioul public și la televiziunea publică din România.

”Pentru noi este și o oportunitate de a întâlni persoane care au variate contacte și o viziune specifică în ceea ce privește viața comunităților pe care le deservesc prin activitatea lor jurnalistică” – a declarat Horváth István Preşedinte ISPMN.

” Avem pe agendă două obiective majore detaliate pe anumite aspecte specifice, în legătură cu care dorim să obținem informații structurate:

  1. Descrierea situației generale a mass-mediei audiovizuale publice în limba minorităților naționale.
  2. Analiza funcțiilor sociolingvistice efectiv îndeplinite de mass media audiovizuală în limba minorităților” – a precizat Preşedinte ISPMN.

Dezbaterile s-au axat pe următoarele teme: ”Promovarea media a diversității lingvistice”, ”Producția media ca mecanism de reproducere a diversității și identității etnice. Itinerariul unei emisiuni”, ”Emisiunile pentru minorități – liant între comunitățile etnice și dezbaterea publică majoritară”.

Din partea Societății Române de Radiodifuziune au participat reprezentanți ai studiourilor regionale Radio România Timișoara, Radio România Constanța, Radio România Reșița, Radio România Craiova și Departamentul Studiourilor Regionale.

A consemnat:

Gabriela Rusu-Păsărin,

realizator, Grupul operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, SRR