Doamna Ingrid Deltenre, Director General EBU (European Broadcasting Union – Uniunea rețelelor publice de radio și televiziune din Europa) a adresat o scrisoare autorităților din România, referitoare la proiectul de lege care prevede eliminarea taxei radio-tv.

„Vă scriem pentru a ne exprima îngrijorarea în legătură cu propunerea de anulare a taxei radio-tv, ca parte a unei propuneri mai ample de eliminare a taxelor plătite de cetăţenii români, înaintea alegerilor ce vor urma.

Taxele radio-tv, precum şi alte contribuţii asemănătoare plătite de cetăţeni, sunt astăzi nu doar cea mai stabilă şi predictibilă, cât şi cea mai răspândită şi importantă sursă de finanţare a serviciilor publice de media din Europa. În 2015, taxele radio tv au reprezentat două treimi din volumul total al veniturilor obţinute de serviciile publice de media afiliate la EBU.

Taxele radio-tv pot deveni mai transparente, adaptabile, capabile să răspundă exigenţelor viitorului şi acceptate de societate. Un asemenea sistem are avantajul de a crea o legătură directă între radiodifuzor şi public, responsabilizând şi mai mult radiodifuzorul în faţa publicului pe care îl serveşte. Mai mult decât atât, ele reprezintă un element esenţial în asigurarea independenţei serviciilor publice de media, în faţa presiunilor exercitate de factori de putere politici şi economici.

În schimb, finanţarea directă de la bugetul statului este adesea greu de asigurat în momente de austeritate şi expune radiodifuzorii publici unor eventuale ingerinţe şi presiuni politice. După cum ne-a demonstrat experienţa altor ţări, este foarte greu să introduci o taxa radio tv, după ce aceasta a fost eliminată. De aceea, va lansăm apelul de a nu face acest pas iremediabil, care poate distruge sistemul public de servicii de radio şi televiziune din România”