Începând din 11 octombrie 2016, în a zecea zi din prima lună (Muharrem) a calendarului Islamic este ziua Aşura. Musulmanii în ziua de Aşura ţin post, femeile pregătesc Aşure çorbası(desertul -ciorbă de aşure) alcătuită din cel puţin 9 feluri de cereale, fructe, arpacaş şi zahăr. Acest desert este împărţit la 7 sau 9 case.

Prepararea desertului Aşure are vechi rădăcini, încă din perioada profetului Noe(Nuh). După potop, Arca a fost acostată la mal, iar cei care se aflau în arcă s-au dus în căutarea hranei. Până s-au întors ei cu hrană, Profetul Noe le-a pregătit o gustare făcută din cerealele rămase pe arcă( un pumn de grâu, un pumn de porumb, un pumn de fasole… etc.). După sursele vremii sărbătoarea Aşura are multe semnificaţii cum ar fi:

In această zi au fost iertate păcatele Profetului Adam(Adem);

Este ziua în care s-a născut Profetul Moise(Musa);

Tot în această zi a fost iertat Profetul David(Daud);

Se spune că în această zi Profetul Muhammed a călătorit de la Meca la Medina

In Istoria religiei islamice ziua de Aşura mai are şi o conotaţie politică.

In ziua a zecea a lunii Muharrem, Hüsein a căzut erou la Kerbala, aceast a zi devenind astfel zi de doliu.

In zilele noastre musulmanii în acestă zi ţin post, fac rugăciuni,  prepară Aşure şi împart prietenilor, rudelor, vecinilor şi celor nevoiaşi. Mai jos vă prezint reţeta de preparare a desertului Aşura:

 foto-desert-asura

Ingrediente:

1 kg. de arpacaş, 2 kg. zahăr, ½ kg. năut, ½ kg. fasole, ½ kg. stafide, 1 cană de orez, 1 cană de smochine uscate(tăiate mărunt), 1 cană de caise uscate, ½ kg. prune uscate, porumb fiert, 3 mere tăiate mărunt, nuci (tăiate mărunt sau pisate).

Preparare:

Cu o seară înainte se fierbe arpacaşul, fasolea, năutul şi stafidele se lasa la înmuiat tot cu o seară înainte. Toate ingredintele fierete şi răcite se toarnă întrun vas mare şi se amestecă cu apa şi zahărul. înainte de servire se presară nucile pisate sau tăiate. Poftă bună!

 

Autor:

Ghiulşen Ismail-Iusuf

Redacţia minorităţi Radio Constanţa