Festivalul „Qatlama” la Techirghiol

 

UDTTMR împreună cu Organizaţia de Femei a filialei Techirghiol, coordonată de doamna Aitul Ismail, au iniţiat a doua ediţie a   Festivalului „Qatlama”, cu ocazia Zilelor localităţii Techirghiol în data de 21 august 2016.

Festivalul a avut loc întrun cadru natural superb, la Grădina Botanică şi a reunit peste 100 de femei, atât din filiala Techirghiol, cât şi de la filialele Constanţa, Valu lui Traian, Amzacea, Topraisar şi Tuzla.

Acţiunea a debutat cu prezentarea semnificaţiei şi istoricului produsului tradiţional tătăresc „Qatlama”, susţinută de către preşedintele filialei Techirghiol Nail Duagi, „Qatlama este un produs care se face numai ocazional, cu prilejul nunţii. Partea băiatului, atunci când trimite cadourile de logodnă la familia fetei, trimite şi qatlama – din care trebuie să guste toate domnişoarele candidate la măritiş. Qatlama este de fapt un produs dulce, un desert format din mai multe foi foarte subţiri aşezate unele peste altele. Foile sunt îndoite astfel, încât să formeze un pătrat. Sunt prăjite în ulei foarte încins sau băgate la cuptor cu mult ulei. În mijlocul pătratului se pune zahăr şi katlamaua tăiată în două este oferită fetelor pentru a se putea mărita”, a mărturisit domnul Nail Duagi.

tat1tat3

Membrele Organizaţiilor de Femei mai sus amintite au preparat produsul „qatlama” după reţeta transmisă nativ de la mame şi bunici. La finalul acţiunii, filialelor participante şi doamnelor care au pregătit „qatlama” le-au fost acordate diplome de participare. „Qatlama-ul” preparat de către doamnele din cadrul Organizaţiilor de Femei din Techirghiol, cât şi de la filialele, Constanţa, Valu lui Traian, Amzacea Topraisar şi Tuzla, a fost gustat şi apreciat de toţi participanţii la eveniment. Atmosfera de festival a fost întregită de programul artistic oferit de ansamblurile folclorice „Cansu”, „Techir” şi de grupul de dans modern.

 

tat4

Ghiulşen Ismail-Iusuf

Radio România Constanţa, redacția Minorităţi