Se așteaptă elaborarea unui plan concret pentru a face față crizei , inclusiv stabilirea modului în care liderii vor implementa Declarația de la New York pentru Refugiați și Migranți .

Întrebată dacă guvernele și societățile civile vor putea să se asigure că proiectul european este capabil să păstreze pacea, și să nu se dezintegreze, Federica Mogherini, înalt reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate al UE, a declarat:

Avem acum șansa uriașă să demonstrăm că investiția în dezvoltarea cooperării și în procesul integrării, reprezintă de fapt o investiție în propriul interes național. Asta facem, UE este cel mai mare donor de ajutor umanitar, s-a implicat în dezvoltarea cooperării, acum, trebuie să trecem la nivelul următor, să ne reunim forţele.

Premierul chinez Li Keqiang a declarat că țara sa intenționează să ofere o suplimentare de 100 milioane $ pentru asistență.

În ceea ce va fi , probabil, ultima sa conferință ONU , Ban Ki – Moon a declarat la summit: „refugiați și migranți nu trebuie văzuți ca o povară. Ei pot reprezenta un mare potențial, dacă vom ști să-l deblocăm.”

În schimb, Secretarul General al Amnesty International a fost sceptic în privința summit-ului, el a spus: „In loc de partajarea responsabilității, liderii lumii s -au eschivat. Summit-ul ONU a fost sabotat de către statele care acționează în interes propriu, lăsând milioane de refugiați în situații grave din întreaga lume, pe marginea prăpastiei.”