Reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre este cofinanțată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, un proiect de  170 de milioane de euro, dintre care doar 15 procente sunt alocate de la statul român. Lucrările nu erau doar necesare, ci și urgente, având în vedere că zone întinse de plajă din orașul Constanța și stațiunea Mamaia erau în proces de eroziune accelerată.

 

Iată că după o vară în care plajele lărgite s-au bucurat de numeroși turisti,  dar și de lungi discuții  privind amplasarea sezlongurilor, acum discuția merge spre faza a doua a proiectului, care este mult mai amplă. Ministrul mediului, Cristiana Paşca Palmer: ”Sunt 30 de km de plajă care trebuie refăcută, valoarea celui de-al doilea proiect este mai mare. Sunt aproape  800 de milioane de euro și sunt împărțite în două etape. Cred că experiența care s-a câștigat în acest prim proiect este foarte utilă pentru ceea ce vrem să facem mai departe. Studiile de fezabilitate sunt deja demarate și eu sper ca în timpul mandatului meu să se încheie studiile de fezabilitate, să purcedem cu licitația și chiar cu contractarea astfel încât lucrările efective să poată începe de anul viitor.”

Reabilitarea zonei costiere are ca scop și protejarea biodiversității marine, dar și a clădirilor de locuințe și utilitățlor publice care, în lipsa unor intervenții urgente, ar putea fi distruse de eroziunea costieră. Proiectul este astfel conceput încât întregul areal să poată fi dezvoltat durabil.

Preşedintele Companiei Romair Consulting, Gheorghe Boeru: ”Vom realiza o nisipare mai mare de 10.000 de tone cu nisip adus de la aproximativ 18 km din  larg, vom realiza protecția costieră venind în sprijinul unei populații mai mari de 280.000 de locuitori. Începem exact de unde am lăsat proiectul în Eforie Nord, până la ultimul dig din Eforie Sud, după sanatoriu .. .Acolo avem o problemă tehnică, apoi continuăm la Costinești pe 3,6 km, ne ducem la celălalt obiectiv de la Olimp- 2,8 km, Venus, Neptun, Mangalia- cu zonele izvoarelor sulfuroase. O protecție specială la Aurora, apoi un proiect deosebit la 2 Mai și Vama Veche, acolo vom face atât protecția malului, cât și o înierbare a digurilor emerse și o consolidare a tuturor taluzurilor. La 2 Mai, 38 de locuințe avem cu mari probleme, cele care se construiesc, 157, și care au autorizația de construcție trebuie neapărat să-i ajutăm pentru că, într-un an, le pleacă casele de acolo.

Până în prezent, s-au elaborat studiile necesare documentării pentru sectoarele cuprinse în proiect, urmând ca lucrările de extindere a plajelor să reînceapă în 2017 și să se încheie în anul 2020.