Comisia Europeană a prezentat la începutul acestei săptămâni propuneri concrete de reglementare a noului sistem de taxare pentru serviciul roaming, fără costuri suplimentare, ce se va aplica pe teritoriul Uniunii din iunie 2017.

Măsurile prevăzute în acest proiect vizează prevenirea abuzurilor, după cum a explicat purtător de cuvânt al Comisei Europene, Nathalie Vandystadt:

Am avut mandat din partea Parlamentului European și a Consiliului să stabilim câteva reguli pentru a preveni abuzurile. Dacă tu cumperi o cartelă SIM într-o altă țară membră, unde sunt tarife mai mici, și o folosești permanent în țara ta de reședință, stat membru, de fapt nu mai ești în sistem roaming. Sau, dacă locuiești în străinătate și folosești contractul din țara de origine, nu mai ești în sistem roaming, căci, de fapt, trăiești într-un alt stat membru.

De aceea, pentru a reduce tentațiile, bazându-se și pe rezultatele unei consultații publice, Comisia Europeană  a propus ca prețurile de acasă în roaming să fie valabile pentru un client timp de cel puțin 90 zile pe an, dar rămâne alegerea companiei telefonice care furnizează serviciul dacă dorește să prelungească această perioadă.

În situații excepționale, se admite suprataxarea aplicată de către o companie de servicii mobile, dar numai pe baza unor dovezi clare că, prin păstrarea prețurilor din țară și pentru convorbirile din străinătate, compania este incapabilă să își recupereze costurile. Această suprataxare nu va putea, totuși, să depășească tarifele maxime stabilite pentru roaming.

Tarifele propuse de Comisia Europeană sunt 4 eurocenți pentru apel, 1 cent pentru SMS și 0,85 cenți pentru un MB.