Cea de-a 73-a editie a festivalului de film de la Venetia s-a deschis aseara cu o comedie muzicala, La La Land cu Ryan Gosling şi Emma Stone, o poveste de dragoste intre un tanar pianist de jazz si o actrita, ce se petrece in Los Angeles, in zilele noastre. In competitie apar si cateva pelicule a caror productie si distribuitie a beneficiat de cofinantare din fonduri europene.

Festivalul se va incheia pe 1o septembrie. Din pacate, anul acesta la Venetia este prezenta o singura productie romaneasca, scurtmetrajul Prima noapte regizat de Andrei Tanase, la sectiunea Orizontti
La Venetia concureaza 4 filme sprijinite prin programul Uniunii Europene: Media- Creative Europe.

Spre exemplu Une vie, de Stephane Brize care a beneficiat de 16o de mii de euro pentru productie si distributie. Pelicula va intra in competitie alaturi de Frantz de Francois Ozon si Les beaux jours d’Aranjuez de Wim Wenders.

In afara competitiei, la sectiunea Orizontti, ce recompenseaza ultimele tendinte estetice si expresive din cinema-ul international, concureaza pelicula The king of the Belgians de Jessica Woodworth si Peter Brosens.

La festival va fi prezent si comisarul european responsabil cu piata unica digitala, Gunther Oettinger, care se va intalni cu personalitati din lumea filmului duminica, pe 4 septembrie.

Comisarul va discuta despre initiativele Uniunii de promovare a circulatiei filmelor europene si va prezenta strategia pietei unice digitale pentru sectorul audiovizual.

Toate initiativele noastre se indreapta intr-o singuta ditrectie- sprijinirea creativitatii in era digitala. Vrem sa-i ajutam pe cei ce investesc, nu doar banii ci si energia si pasiunea, pentru a furniza continut de inalta calitate europenilor, spune comisarul Oettinger

“Programul Media este o poveste de succes. De la inceput. Putem face o multime de lucruri. Putem cofinanta proiecte cinematografice, putem finanta subtitrari, putem identifica ce filme sunt relevante pentru dimensiunea europeana, cum sa consolidam identitatea europeana si asa mai departe”