Mai precis fermierii europeni trebuie convinsi sa isi reduca productia daca vor sa mentina preturile si profitabilitatea afacerii.

In prima faza vor fi acordate compensatii directe de 15o de milioane de euro, in perioada octombrie- decembrie, fermierilor care accepta sa scada productia intr-un anumit procent.

Producatorii interesati pot solicita fonduri pentru o cantitate minima de o tona si jumatate de lapte. Cererile se depun pana la 21 septembrie iar statele membre trebuie sa verifice si sa decida cine este eligibil sa primeasca banii.

Reprezentantii principalului sindicat agricol european agreeaza acest sprijin in conditiile in care producatorii de lapte europeni sufera de lichiditati, laptele fiind in prezent cu 4o la suta mai ieftin comparativ cu preturile de acum 2 ani.

Comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan crede ca aceasta masura va contribui semnificativ la ameliorarea increderii pe piata si ar putea antrena chiar o crestere de preturi pentru producatorii de lapte si produse lactate europeni

“Exista unele dificultati pe termen scurt, in mai multe domenii, in special in sectorul lactatelor. Cat de greu este pentru fermieri acum, multi dintre ei fiind nevoiti sa produca sub costurile de productie. Daca sunt 4 milioane de tone de lapte in acest moment in Uniunea europeana fara piata de desfacere inseamna ca avem o problema care se reflecta asupra preturilor. Ce avem de facut este sa gasim o noua piata si, de asemenea, sa-i incurajam pe fermieri sa isi reduca productia”