Companiile de produse cosmetice folosesc aceste microparticule in aproape toate produsele de ingrijire si infrumusetare, de la lotiunile de curatare a fetei sau gelurile de dus la sampoane, creme de ras ori paste de dinti.

Desi infime, microplasticurile creeaza probleme uriase.

Folosirea unui singur sampon inseamna 1oo de mii de particule care polueaza apele. Anual, in mediul marin european ajung intre 80 si peste 200 de mii de tone de astfel de reziduuri.

Miliarde de tone de microparticule s-au acumulat in lacuri, estuare si oceane si ameninta vietuitoarele acvatice care le inghit dar nu le pot digera.

Multe companii s-au angajat voluntar sa renunte la folosirea acestor ingrediente pana in 2o2o. Altele, nu.

O solutie poate fi eficienta doar daca este aplicata la nivel global pentru ca mareele si curentii pot duce poluarea la mare distanta de locul unde s-a produs.

Si Comisia Europeana studiaza problema si va elabora o strategie de combatere in cadrul masurilor privind economia circulara adoptate in decembrie anul trecut, spune purtatorul de cuvant, Enrico Brivio

“Comisia europeana recunoaste amenintarea pe care aceste microparticule o reprezinta pentru mediul marin, pentru animalele marine si, potential, pentru sanatatea oamenilor. Comisia a lansat un studiu si analizeaza datele existente. Rezultatele cercetarii vor fi facute publice in februarie si in baza acestui studiu Comisia ve decide ce actiuni se impun pentru a reduce poluarea cu microplasticuri din diverse surse in apele proaspete marine si in mediul marin”