Deputații europeni și-au reluat activitatea săptămâna aceasta pe agenda eurodeputaților aflându-se subiecte importante care vizează pregătirea negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar și teme precum migrația, combaterea terorismului, impozitarea sau protecția mediului

Dacă la București Parlamentul este încă în vacanță, deputații europeni și-au reluat, săptămâna aceasta,  activitatea, lucrând în propriile circumscripții electorale sau în delegații, iar din 29 august se vor reuni la Bruxelles în cadrul comisiilor.

Între temele prioritare aflate în atenția eurodeputaților figurează problemele de securitate, reforma financiar-bancară, dar și fenomenul migraţiei.

În același timp, un subiect deosebit de important îl va constitui efectele Brexitului pentru Uniunea Europeană, după cum ne spune vicepreşedintele grupului ALDE din Parlamentul European, Norica Nicolai:

„ Prima prioritate va fi pregătirea negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Trebuie negociat fiecare tip de politică în parte şi Parlamentul a dorit să fie implicat.”

Eurodeputatul ALDE mai spune că este aşteptată şi o analiză cu privire la cauzele Brexit-ului. Norica Nicolai:

„ Cu siguranţă că nu doar populismul liderilor britanici a generat rezultatul votului în Marea Britanie. Cu siguranţă şi o serie de politici, de comportamente şi de lipsă de leadership în Uniunea Europeană şi foarte multe grupuri politice insistă ca această analiză să fie făcută, deşi dacă ne amintim, la început, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care cerea foarte rapid Marii Britanii să depună cererea de ieşire, ceea ce înseamnă că un anume tip de aroganţă există. Noi, însă, dorim ca această analiză să fie făcută, nu numai grupul nostru, dar şi alte grupuri politice, şi probabil cu experţi independenţi, această analiză va fi făcută şi prezentată Parlamentului până, probabil, la sfârşitul acestui an.”

În afara efectelor Brexitului, deputații europeni vor lucra, printre altele, și la abordarea crizei imigrației, la combaterea terorismului, ameliorarea pieței digitale sau protecția mediului.

În ceea ce privește imigrația deputații europeni vor lucra la un mecanism permanent de relocare, care să permită relocarea oamenilor care au nevoie de protecție internațională.

Găsirea unei soluții va fi, însă, un process foarte dificil, crede europarlamentarul Norica Nicolai:

 „ În această vară, lucrurile au mai avansat, însă vor fi, după părerea mea, dificultăţi pentru că aşa cum se ştie, sunt multe ţări care nu sunt adepte ale acestui mecanism de relocare şi probabil vor fi dificultăţi în a implementa, având nevoie de unanimitate. Cred că se va încerca şi găsirea unor alte soluţii, care să privilegieze acceptarea voluntară, dar nu aş putea să vă spun care va fi soluţia finală adjudecată, pentru că situaţia, în momentul de faţă, şi economic şi politic este destul de delicată şi probabil va crea foarte multe probleme.”

În ceea ce privește terorismul Parlamentul European va vota aducerea la zi a regulilor privind armele de foc, pentru un control mai bun al achiziționării și posesiei acestui tip de arme.

De asemenea, deputații europeni doresc incriminarea pregătirii pentru comiterea unui act terorist (călătoria sau pregătirea în scopuri teroriste).

În sesiunea de toamnă eurodeputații vor avea în vedere și evaziunea fiscală și spălarea de bani în UE, după cum se va discuta și despre transparența impozitării multinaționalelor în urma unei propuneri  a Comisiei Europene.

În fine, europarlamentarii nu vor ocoli în această sesiune nici problemele legate de piața unică digitală și libertatea de circulație