Deși zona Deltei Dunării reprezintă un teritoriu unic în țara noastră, cu greu s-au putut focaliza investiții strategice care să-i pună în valoare acest patrimoniu. Acum, Delta are o şansă uriașă prin noul mecanism intitulat „Investiția Teritorială Integrată”, pe scurt ITI. Un instrument prin care se pot finanța proiecte prin Programe Operaţionale diferite, fondurile fiind atrase pe mai multe axe prioritare.

Două dintre cele mai importante direcții de acțiune în Deltă sunt turismul și bio-diversitatea, dar sunt de rezolvat multe alte probleme legate de accesul în Deltă, programele de sănătate, educație sau asistență socială.

Președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu: „Ne dorim ca localitățile din județul Tulcea să aibă apă, canalizare, drumuri, canalele din Delta Dunării, cele care trebuie decolmatate să le putem decolmata, lacurile, de asemenea. Să facem un turism ecologic, să avem o legătură cu țara, să avem podul de peste Dunăre. Ne dorim, de asemenea, ca în urma acestor bani să avem o altă faleză, un alt port, să arate altfel portul nostru de la Tulcea, ne dorim la Isaccea ca portul să arate altfel. Cel mai important pentru Delta Dunării, Sulina să-și recapete mândria de odinioară și, foarte important este ca tot ce avem, patrimoniul cultural, mănăstirile, siturile arheologice și cetățile să le putem reabilita.”

Consiliile Județene Tulcea și Constanța, alături de alte 5 orașe și 31 comune, fac parte din  Asociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitară – ITI Delta Dunării, o structură suport care se ocupă de implementarea mecanismului în Deltă. Asociația a susținut mai multe sesiuni de infromare pentru reprezentanții mediului public pentru a răspunde întrebărilor legate de accesarea fondurilor europene.

Coordonatorul ITI Delta Dunării, Doina Surcel: ”Având în vedere că sunt şi nişte noutăţi pentru beneficiarii publici, modificându-se legea achiziţiilor publice- cerinţa suplimentară de depunere a aplicaţiilor online pe noul sistem-  şi este o noutate pentru beneficiari, mai ales în ceea ce înseamnă bugetul proiectului care va fi puţin diferit ca format faţă de bugetul pe care au fost obişnuiţi să-l utilizeze pănă acum. În plus, noi am prevăzut în cererea noastră de finanţare să asigurăm nişte resurse financiare pentru a putea asigura o expertiză pe domeniul achiziţiilor publice prin sesiuni de training pentru sectorul public.”

Strategia integrată pentu Delta Dunării este prevăzută în Acordul de Parteneriat încheiat în urmă cu doi ani de către Guvern și Comisia Europeană. Potrivit autorităților române, suma totală pentru comunitățile locale de pe teritoriul Rezervației, respectiv județele Tulcea și Constanța, va fi de peste 1,1 miliarde euro.

Rezervația Biosferei Delta Dunării include unități administrativ-teritoriale din județele Tulcea și Constanța, o parte din suprafața Deltei Dunării aflându-se și pe teritoriul Ucrainei.