Uniunea Europeană este lider mondial în domeniul asistenţei umanitare şi a ajutat mai mult de 134 de milioane de victime ale catastrofelor natural şi provocate de om.

Ziua mondială pentru ajutor umanitar. a fost stabilită la data de 19 august de  Adunarea Generală a ONU pentru a comemora atacul terorist din 2003 asupra sediului misiunii de asistenţă a ONU din Bagdad – soldat cu moartea a 22 de persoane şi rănirea a peste 100.

Comisarul european Christos Stylianides a subliniat cu această ocazie că Uniunea Europeană este  lider mondial în domeniul asistenţei umanitare în vremuri de criză fără precedent.

 “Astăzi îi onorăm personalul care se află în misiuni umanitare în întreaga lume, pe cei care se află acolo pentru a ajuta oamenii care au nevoie. Noi cinstim memoria tuturor celor care şi-au sacrificat viaţa pentru a salva vieţile altora. Noi îi cinstim pe toţi cei care îşi riscă viaţa în timp ce asigură asistenţă victimelor războaielor şi catastrofelor naturale la nivel mondial.”

Aproape 4.000 de lucrătorii ai misiunilor umanitare au devenit victimele atacurilor majore, din 1997 şi până astăzi, plătind preţul final pentru a servi omenirea.

Atacurile împotriva personalului umanitar reprezintă o încălcare clară a dreptului internaţional umanitar, care urmăreşte să limiteze efectele conflictelor armate asupra civililor. Comisia Europeană finanţează în formarea dreptului internaţional umanitar personalul civil şi militar angajat în operaţiuni UE de gestionare a crizelor.

Anul trecut, Comisia Europeană a mobilizat cel mai mare buget de ajutoare umanitare pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie.