Dacă ați cumpărat un produs pe eticheta căruia ați observat desenată o floare cu inițialele Uniunii Europene, să fiți siguri că respectivul bun nu afectează mediul.

Așa numita etichetă ecologică comunitară este semnul ales de Comisia Europeană pentru a promova produsele cu impact redus asupra mediului și a sănătății umane.

Comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, consideră eticheta ecologică extrem de utilă în tranziția către economia circulară. El a subliniat, de altfel, în dese rânduri, cu exemple concrete, succesul reprezentat de sectorul bunurilor și serviciilor care au legătură cu protecția mediului:

Numărul celor angajați în acest sector a crescut de la 3 la 4.2 milioane între 2002 și 2011, chiar și în timp de criză. Și această piață va continua să se extindă la nivel global, oferind potențial important pentru export.

Comisarul european Karmenu Vella.

Ieri, Comisia europeană a mai luat o măsură pentru protecția mediului: a adoptat un nou set de criterii ecologice pe care producătorii de mobilă, încălțăminte și calculatoare vor trebui să le respecte dacă vor dori ca pe etichetă să apară floarea ecologică.

De exemplu, în cazul computerelor, indiferent că vorbim de notebook, laptop, tabletă, este importantă eficiența energetică, dar contează și cât de ușor poate fi dezmembrat produsul și dacă pot fi recuperate și refolosite componentele.

Pentru mobilă, în afara cerințelor existente ca aceasta să fie rezistentă și ușor de reparat, noile criterii necesită ca producătorii să evalueze complet ciclul de viață al pieselor și să țină cont de eventuali compuși periculoși și reziduuri care, în timp, pot polua aerul din interior.

Criteriile revizuite sunt valabile 6 ani de la data adoptării.