Comisia Europeană a lansat o competiţie menită să promoveze viitorii inovatori de top ai continentului precum şi realizările lor.

În cursul acestei luni toţi cei interesaţi îşi vor putea vota favoriţii dintre cei 40 de semifinalişti selectaţi dintre dezvoltatorii unor inovaţii digitale finanţate din fonduri europene.

Cei 40 de candidaţi la premiul Radarul Inovării 2016 au fost selectaţi prin aplicaţia cu acelaşi nume a Comisiei Europene, capabilă să identifice inovaţiile cu potenţialul cel mai ridicat.

Proiectele nominalizate pentru premiu sunt grupate pe patru categorii:

-Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor pentru societate,

-Excelenţă în ştiinţă,

-Tehnologii industriale şi generice, respectiv

-Orizont 2020 – excelenţă în inovare.

România are un reprezentant în prima categorie. Este vorba de Set Mobile Srl cu platforma SmarterWater, pe care ne-o prezintă directorul firmei, Luigi Căldăraru:

„Platforma SmartWater oferă servicii informatice dedicate companiilor de distribuţie a apei şi consumatorilor abonaţi la serviciile acestor companii. Platforma integrează funcţionalităţi de procesare a datelor privind consumul de apă pornind de la fişierele de date pe care companiile ni le pun la dispoziţie. Identificăm modele de consum ale utilizatorilor considerând criterii precum nivelul lor social, respectiv tipologiile de gospodării în care utilizatorii funcţionează, ca număr de camere, suprafaţă, utilităţi precum prezenţa unei grădini, a unei piscine şi a altor factori care conduc la un consum de un anumit nivel al apei, criterii precum localizarea geografică a utilizatorilor în cadrul unui oraş şi plecând de la aceste informaţii propunem modele de previziune a consumului pentru perioadele următoare. Se propune o integrare software a platformei SmarterWater cu infrastructura IT a companiei de apă, care transmite datele de consum ale utilizatorilor ce au decis să subscrie, date pe care platforma le procesează şi le prezintă sub formă de grafice de consum pe luni, săptămâni, zile şi chiar ore”

Set Mobile a pus la punct aplicaţia corespunzătoare şi pentru smartphone-uri.

SmarterWater oferă în primul rând o posibilitate de control şi de reducere a costurilor operative pentru compania de apă şi o posibilitate de conştientizare a utilizatorilor asupra impactului pe care consumul de apă îl are asupra mediului ambiant.

Proiectul a fost finanţat în cadrul celui de-al şaptelea program cadru pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică. Experienţa lucrului la un astfel de proiect cu finanţare europeană a fost una deosebită – ne spune directorul firmei Set Mobile:

„Ne-a pus în contact cu o serie de parteneri din UE aflaţi pe nivele superioare nouă în ceea ce priveşte activitatea de cercetare şi dezvoltare. Vorbim de universităţi, institute de cercetare din Italia, Elveţia, Germania şi Spania, iar în acest mediu noi am fost capabili să-nvăţăm modele noi de business, tehnologice şi de marketing”.

În urma votului public pentru Premiul Radarul Inovării vor fi desemnate câte 4 proiecte respectiv colective finaliste din fiecare categorie, urmând ca ele să-şi prezinte planurile de abordare a pieţei în faţa unui juriu de experţi la evenimentul special, care va avea loc în data de 26 septembrie în capitala slovacă.

Juriul va desemna câte un câştigător din fiecare categorie precum şi un câştigător suprem.