Decizia de a anula amenzile date Spaniei și Portugaliei pentru deficit bugetar excesiv, luată de Consiliul ECOFIN, a fost salutată de Comisia Europeană.

Aceasta, de altfel, făcuse recomandări în acest sens, încă din luna iulie, bazându-se pe faptul că ambele țări au depus eforturi în ultimii ani, au implementat reforme structurale și și-au consolidat finanțele publice.

Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, spunea atunci că nu prin pedepse vor fi rezolvate problemele celor două state:

Chiar și sancțiuni simbolice nu ar corecta trecutul și nu ar fi înțelese, cred, de oamenii care au făcut sacrificii enorme în ultimii ani. Și nu am stabilit că abordarea punitivă este cea mai potrivită într-un moment în care oamenii sunt sceptici în Europa.

Deficitul public al Spaniei era, în 2015, de 5,1% din PIB, iar cel al Portugaliei de 4,4% din PIB, ambele depășind plafonul de 3% din PIB, prevăzut de Pactul de stabilitate și dezvoltare .

Hotărârea de ieri a Consiliului respectă întocmai recomandările Comisiei Europene și stabilește noi termene limită pentru atingerea țintelor fiscale.

Astfel, Spania trebuie să-și reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB până în 2018, în vreme ce Portugalia are ca țintă atingerea a 2,5% din PIB până la sfârșitul anului viitor.

Până pe 15 octombrie, cele două state vor prezenta un raport privind planul de reducere a deficitului la nivelul cerut de UE.