Peste 21 de oameni si-au pierdut viata, iar alti 100 au fost raniti.

Precipitaţiile masive au antrenat inundaţii şi alunecări de teren la periferia capitalei. Vicepremierul Macedoniei a calificat dezastrul drept „o catastrofă fără precedent”.

Starea de urgență a fost prelungită pentru 15 zile, în regiunile Skopje și Tetovo, în nord-vest.

Într-un mesaj difuzat ieri, Uniunea Europeană a transmis „sincere condoleanțe” familiilor victimelor și s-a declarat dispusă „să ajute autoritățile macedonene” pentru a face față consecințelor inundațiilor.

Uniunea Europeană este gata să sprijine țara în aceste momente de cumpănă…Întâi, guvernul Macedoniei trebuie să adreseze o cerere de activare a mecanismului de protecție civilă.Acesta poate fi declanșat de un stat membru sau din afara Uniunii, dacă este depășit într-o situație de criză; atunci, Comisia Europeană coordonează acțiunile de voluntariat ale statelor participante și poate cofinanța transportul articolelor de ajutorare și al experților către țara respectivă. Pot fi ajutoare constând în echipe șiechipamente, adăposturi, provizii sanitare și alte provizii esențiale și de expertiză. a declarat purtătorul adjunct de cuvânt al Comisiei Europene, Mina Andreeva

Meteorologii nu au deloc vești bune. Au anunțat că ploile și vântul puternic vor continua și în zilele urmatoare.