Uniunea Europeană își definște politica sa de vecinătatea prin diferite instrumente și care vizează, printre altele, și state precum Republica Moldova și Ucraina.

Dincolo de aceste precizări cu carcater general, reprezentativ pentru cooperarea transfrontalieră este Programul Operaţional Comun România – Ucraina 2014-2020 și care este o continuare a ceea ce a fost programul România – Ucraina – Republica Molodva pentru perioada 2007- 2013.

La Euranet Plus,  informații de actualitate pentru ceea ce urmează să se întâmple în colaborările trnasforntaliere România Ucraina, aduce doamna Ingrid Bucșa, Director al Secretariatului Tehnic Comun – Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră de la Suceava.  Așadar, doamnă director, mai multe județe enități din mai multe județe din România ar urma să scrie proiecte cu parterneri din Ucraina.

Ce acoperire geografică are programul?

În primul rând, trebuie să știm că ne aflăm la un nou început de drum cu acest program aprobat de Comisia Europeană la finalul anului 2015; în sensul în care, fostul program trilateral România – Ucraina – Moldova s-a transformat în două programe bilaterale: România – Ucraina și România Moldova. Alocările financiare pentru fiecare dintre aceste programe sunt mai mici decât ceea ce a însemnat alocarea financiară pe programul trilateral. Vorbim de 60 de milioane de euro alocați de Comisia Europeană pentru Programul România – Ucraina  și de 80 de milioane de euro pentru Programul România – Moldova. În ceea ce privește acoperirea georgrafică, Programul România – Ucraina va gestiona o arie care, în țara noastră, va include județele Suceava , Botoșani, Tulcea, Satu Mare  și Maramureș; cu titlu de noutate, cele două județe – Satu Mare și Maramureș, iar din Ucraina, regiunile: Cernăuți, Odesa, Ivano – Frankivsk și Zacarpatia.

Spuneați de suma alocată, 60 de milioane de euro, ce domenii sunt vizate prin acest program?

Există o mare varietate de opțiuni la dispoziția celor interesați  în cooperarea transfrontalieră. Programul își propune să primească și să finanțeze proiecte care se referă la transportul și accesibilitatea în zona transfrontalieră; proiecte care să dezvolte servicii de sănătate și accesul la sănătate și inițiative care să sprijine prevenirea și lupta împotriva crimei organizate; de asemenea, proiecte care să îmbunătățească cooperarea și să crească accesul la educație, dar și calitatea educației; proiecte care să acționeze pentru conservarea  moștenirii istorice și culturale  din zona transfrontalieră România – Ucraina. Cred că sunt domenii și opțiuni suficiente care adresează o largă paletă de nevoi ale comunităților care, de o parte și de alta a graniței, pot crea și pot duce la  bun sfârșit astfel de proiecte.

Când vor fi lansate primele sesiuni  de depuneri de proiecte?

Programul și-a propus ca în cursul lunii noiembrie să aibă primele  apeluri de proiecte. Pot să vă spun că, în acest moment, ghidul care va servi aplicanților interesați să depună o cerere de finanțare este în pregătire. Bineînțeles va urma o serie de acțiuni specifice pe diverse tematici importante de știut și de asimilat pentru o cerere de finanțare de bună calitate; evenimentele de parteneriat; acest Helpdesk permanent pe care noi îl asigurăm pe perioada apelurilor de proiecte și, bineînțeles, multă, multă publicitate în perioada respectivă.