După o vizită la Bagdad, comisarul Stylianides a ajuns vineri în tabăra de la Debaga, unde a declarat că UE își demonstrează solidaritatea în mod tangibil față de poporul irakian, în special față de victimele violențelor, dar și față de liderii irakieni. UE este aici pentru a da speranță și demnitate, a spus el.

Împreună cu partenerii din organizațiile umanitare a vrut să vadă la fața locului care sunt necesitățile în acest moment, dar să și amintească că trebuie ca lucrurile să fie pregătite pentru ceea ce va urma. Anul acesta se așteaptă ca 2,5 milioane de oameni să fie dizlocați, din cauza luptelor din Mosul.

De aceea anunțăm un plus de 1,4 miliarde de euro ajutor umanitar numai pentru Irak.Este responsabilitatea noastra morala, colectivă, față de Irak și responsabilitatea pentru stabilitatea întregii regiuni.

Comisarul a dat asigurări că acțiunile umanitare de salvare de vieți se adresează tututor civililor aflați în nevoie, oriunde ar fi ei, pentru că protecția civililor trebuie pusă pe primul loc.