Comisia Europeana a atras atentia Poloniei ca risca sa-si piarda anumite drepturi, inclusiv dreptul de vot in Consiliul european, daca in termen de 3 luni nu isi rezolva problemele legate de functionarea Tribunalului Constitutional si nu inceteaza sa ameninte valorile statului de drept.

In ceea ce priveste Spania si Portugalia, urmare a constatarii Consiliului European din iulie, conform careia acestea nu au luat masuri efective in vederea reducerii deficitului bugetar excesiv, Comisia Europeana este nevoita sa recomande noi masuri fiscale de ajustare.

Comisia a mai propus suspendarea unor parti din angajamentele Fondurilor Structurale si de Investitii pentru 2o17. Pentru a nu risca sa piarda acesti bani Spania si Portugalia trebuie sa demonstreze ca sunt intru totul in acord cu prevederile Pactului de Stabilitate si Crestere Economica in toamna cand isi vor prezenta proiectul de buget pentru anul viitor.

Vicepresedintele Comisiei Europene si comisar pentru zona euro si dialog social, Valdis Dombrovskis spune ca desi cele doua tari au facut eforturi acestea nu sunt suficiente

“Spania si Portugalia au facut eforturi semnificative de-alungul ultimilor 6-7 ani. Ambele tari si-au consolidat finantele publice si au intreprins reforme structurale ambitioase. Si constatam ca aceste reforme dau rezultate. Ambele state se confrunta cu provocari sociale profunde. Desi s-au creat locuri de munca, rata somajului, in special in randul tinerilor, continua sa fie prea ridicata. Prea multi oameni se confrunta cu dificultati sociale si nu resimt suficient redresarea economica”.