O tabără de vară pentru tinerii care învaţă limba germană din 8 ţări europene s-a desfăşurat, în prima jumătate a lunii iulie, în judeţul Timiş. Participanţii şi-au prezentat într-o festivitate de încheiere rezultatele obţinute de ei în cadrul proiectelor derulate în cele două săptămâni de tabără.

20160720_Tabara_1_Exterior

Aproximativ 80 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani din 8 ţări europene au petrecut două săptămâni împreună în tabăra de vară de la Valea lui Liman. Ei provin din Cehia, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Ucraina, Ungaria, preum şi din Federaţia Rusă. De ei s-au ocupat 21 de coordonatori de ateliere şi profesori de limba germană. Proiectele derulate au avut ca subiect mediul înconjurător şi i-au pus pe tineri să dezvolte concepte în diferite situaţii impuse cum ar fi supravieţuirea unui grup restrâns în anul 3016 după un cataclism care i-a rupt de civilizaţie. Un alt atelier a aplicat mediile audio-vizuale pentru a exprima necesitatea protejării mediului. Tinerii jurnalişti au vizitat în cadrul proiectului,printre alte obiective, şi redacţia în limba germană a Studioului Regional 20160720_Tabara_2_VizitaRTM

Grupul a fost responsabil şi de actualizarea paginii de facebook a taberei. De acolo am aflat că tinerii şi-au prezentat locurile natale în cadrul unor seri ale naţiunilor. Tabăra europeană de tineret a ajuns la cea de-a treia ediţie şi a fost prima care s-a desfăşurat în România. Organizatori au fost Institutul Goethe şi Institutul pentru relaţii culturale externe al Germaniei în colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor din România alături de Federaţia Asociaţiilor de Tineret Germane din România. Reprezentanţii acestor instituţii au înmânat tinerilor diplome de participare.

20160720_Tabara_4_Inmanare_certificate20160720_Tabara_3_VizitaRTM

Proiectul s-a derulat sub patronajul însărcinatului cu probleme ale imigranţilor şi membrilor minorităţilor naţionale al Guvernului Federal German, deputatul  Hartmut Koschyk şi al deputatului comunităţii germane în Parlamentul României, Ovidiu Ganţ. Tinerii au pornit deja spre casele lor  cu mai multe cunoştinţe de germană, mai constienţi de necesitatea protejării mediului şi mai toleranţi faţă de semenii lor din alte ţări. Următoarea tabără de vară internaţională de tineret se va desfăşura, anul viitor, în Polonia.

Adrian Ardelean, redacţia germană Radio România Timişoara