S-a încheiat preselecţia pentru Festivalul Naţional de folclor „Strugurele de Aur”, ediţia a XVI-a, Alba Iulia-Jidvei, 2016

Un context competiţional foarte aşteptat de tinerii interpreţi de muzică populară este Festivalul Naţional de folclor „Strugurele de Aur”. Iniţiat şi susţinut de către conducerea SC JIDVEI SRL, festivalul a avut de la început toate argumentele unei competiţii remarcabile prin promovarea tinerilor interpreţi şi prin conservarea patrimoniului cultural tradiţional românesc.

Juriu Jidvei 2016 (1)

Prin prezenţa scenică a celor ce au reprezentat diferitele zone etnofolclorice s-a creat imaginea sugestivă a succesiunii generaţiilor de interpreţi: tinerii concurenţi, interpreţii consacraţi invitaţi să susţină recitaluri şi aducerea în actualitate a cântecelor de altădată, care au identificat personalităţi marcante ale melosului popular românesc. Pentru aceste argumente, Festivalul Naţional de folclor „Strugurele de Aur” a devenit un festival-concurs de tradiţie, care şi-a potenţat notorietatea şi, implicit, imaginea emblematică de festival de prestigiu. În perioada 12-13 iulie 2016 a avut loc preselecţia concurenţilor. Dintre cei 65 de tineri au rămas în concurs pentru ediţia a XVI-a 36 de concurenţi.

Juriu Jidvei 2016 (2)

Selecţia riguroasă s-a axat pe criterii explicite: calități vocale și aptitudini muzicale ( simţul ritmului – ritm, tempo, performanţă tehnică, acurateţe – timbru, tehnică, ambitus, susținere, respirație, dicție, fluenţă şi dexteritate în interpretare, performanţă expresivă), creativitate (experimentare muzicală şi sensibilitate estetică) şi reprezentativitatea zonei prin repertoriu și grai. Obligativitatea consemnării în fişa de înscriere a unui repertoriu reprezentând cinci cântece, pe care concurentul să le prezinte la cererea juriului, a fost prima piatră de încercare. Diversitatea repertoriului a permis membrilor juriului să constate care piese, dintre cele interpretate de concurent, reprezintă cu adevărat zona etnofolclorică din care provine acesta şi care corespund cel mai bine vocii şi stilului său de interpretare. A fost, poate, pentru prima dată pe parcursul fazei de preselecţie, când juriul reorientează repertoriul de concurs, argumentând astfel profesional repertoriul selectat pentru intrarea în competiţie. S-a evitat astfel şi un alt fenomen, care a proliferat în ultimii ani: cu aceleaşi două piese un concurrent se prezintă în mai multe contexte competiţionale şi câştigă premii pentru acelaşi repertoriu redus. Scopul declarat al organizatorilor este de promovare a cântecelor autentice, a unei imagini relevante a zonelor etnofolclorice româneşti şi a unor talente, care să se regăsească peste timp ca şi interpreţi de certă valoare. Astfel notorietatea şi prestigiul festivalului vor fi augumentate prin profesionalismul membrilor juriului cu efect imediat în ierarhizarea valorilor la un moment dat şi cu efect în timp prin menţinerea imaginii relevante de certă valoare a festivalului sugestiv intitulat “Strugurele de aur”.

 

conf.univ.dr. Gabriela Rusu-Păsărin,

realizator emisiuni în Grupul operativ al Departamentului Studiourilor Regionale din cadrul Societății Române de Radiodifuziune