În perioada 16-17 iulie 2016 la Valea Cerbului, comuna Suplacu de Barcău, județul Bihor, s-a desfășurat cea de-a XII-a ediție a Festivalului Folcloric Internațional al Tineretului Slovac   “Mládežnicky Folklorny Čerpotok”.

CEROVINA 20160716 -

“Mládežnicky Folklorny Čerpotok” este o sărbătoare de amploare pentru folclorul slovac din România și țările vecine. Astfel, în fiecare vară, în localitatea bihoreană Valea Cerului se adună tinerii, iubitori de folclor autentic slovac, pentru a demonstra, dacă mai e nevoie, că tradițiile și obiceiurile se păstrează și se transmit nealterate. Festivalul se dorește a fi un mesager al cântecului popular și al tradițiilor slovace păstrate nu numai la noi în țară, dar și în cadrul diasporei slovace din Europa.

Formația gazdă ”Cerovina” ( vezi foto de la deschidere) a prezentat “Nunta la slovaci “, o mică parte din cultura tradițională și din viața slovacilor din România. Alături de ansamblurile din județele Bihor și Arad la ediția festivalului din acest an au participat formații din Serbia, Croația, Ungaria, Slovacia.

Organizatori: Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, Departamentul pentru Slovacii din Diaspora, Ministerul Culturii și Consiliul Local al comunei Suplacul de Barcău.

Festivalul Folcloric Internaţional al Tineretului Slovac, care anul acesta a ajuns la a cea de-a XII-a ediție s-a încheiat duminică, 17 iulie 2016, cu premierea participanților.

A consemnat Vlasta Lazu

Radio Timișoara