Demersul este iniţiat de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC) care, din poziţia de spital regional de urgenţă pentru sistemul OPSNAJ, resimte nevoia acută de a acţiona, conform profilului socio-profesional, de medic şi de militar, să coaguleze societatea românească, într-un demers de comunicare pur umanitar, al cărui obiectiv este acela de a evita crizele de sânge, în toate spitalele din România, prin creşterea gradului de informare al populaţiei, stimularea simţului civic şi creşterea gradului de educaţie medicală pentru sănătate.

Iniţiativa instituţiei noastre se bazează, din păcate pe statistici concrete, care arată că în România, o persoană are nevoie de sânge la fiecare 3 secunde, în condiţile în care necesitatea de sânge este acoperită în medie, în proporție de 60% la nivelul întregii țări. În momentul de față, doar sub 2% din populaţia ţării donează sânge, comparativ cu situația la nivel european unde, în medie, peste 10% din populație donează sânge.

În medie, este nevoie de 500.000 de unităţi anual, în România, iar în Bucureşti, necesarul zilnic este de 1000 de unităţi. Sângele este cel mai ieftin medicament şi cu toate acestea nu poate fi cumpărat dat fiind faptul că nu exista substitut pentru acesta.

Material realizat de lt. col. Oana Ciobanu şi Sorin Popescu