Cei 27 de sefi de stat sau de guvern ai tarilor Uniunii Europene si-au exprimat regretul pentru rezultatul referendumului din Marea Britanie dar au spus ca respecta decizia cetatenilor Regatului Unit.

Liderii europeni au cerut Marii Britanii sa isi traseze cat mai curand posibil planurile pentru iesirea din Uniune.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk a spus ca Marea Britanie nu ar trebui sa intarzie acest proces si a precizat ca pana cand Regatul Unit nu va parasi oficial Uniunea isi pastreaza statutul de membru cu toate drepturile si obligatiile.

Tusk a mai precizat ca nu vor exista nici un fel de negocieri intre Uniunea Europeana si Marea Britanie inainte ca Regatul Unit sa isi exprime oficial intentia de a se retrage.

“Speram sa avem in Regatul Unit un partener apropiat pe viitor. Este datoria guvernului britanic sa notifice Consiliul European cu privire la intentia de iesire din Uniune. Liderii europeni au subliniat clar ca accesul la piata unica necesita acceptarea tuturor celor 4 libertati, inclusiv libera circulatie a cetatenilor”(tusk).

Liderii europeni si-au reconfirmat determinarea de a ramane uniti si a lucra impreuna in formula de 27, a mai spus presedintele Consiliului European, Donald Tusk. El a recunoscut ca problema imigratiei a fost si ramane principala cauza a crizei de incredere in spatiul comunitar si a afirmat ca este absolut necesar ca Europa sa restabileasca controlul frontierelor externe si sa diminueze afluxul de imigranti.