În rezoluţia adoptată după dezbaterea în plen a Consiliului European, aprobată cu 395 de voturi, Parlamentul  invită guvernul britanic să respecte decizia democratică a cetăţenilor săi printr-o punere în aplicare rapidă şi coerentă a procedurii de retragere, de exemplu, prin activarea articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, astfel încât să se permită negocierilor de retragere să înceapă cât mai curând posibil.

Preşedintele Parlamentului European, Donald Tusk a subliniat că Europa este pregătită să înceapă acest proces chiar şi astăzi, fără nici un entuziasm, dar fără o notificare din partea Marii Britanii, nu vor începe negocierile de retragere.

La rândul său, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat cã nu ar trebui sã dureze luni pentru a „medita la urmãtorul pas”, iar mecanismul legal ce declanşeazã negocierile de părăsire a Uniunii ar trebui invocat imediat ce Regatul Unit are un nou prim-ministru.

 “Sunt întristat de acest vot britanic şi nu fac nici un secret din asta. Acest lucru nu este sentimentalism, este convingerea mea profundă. Mi-ar fi plăcut ca Regatul Unit să rămână pentru totdeauna de partea noastră, cu noi. S-a decis altfel. Noi trebuie să acceptăm consecinţele.

Voi cere guvernului britanic să clarifice situaţia cât mai repede posibil – nu azi, nu mâine la ora 9 dimineaţa, dar în curând. Nu putem rămâne într-o stare prelungită de incertitudine.”

La Bruxelles, David Cameron a pledat pentru o „relaţie cât mai strânsă posibil” între Londra şi UE după intrarea în vigoare a divorţului, adăugând că celelalte 27 de ţări membre vor rămâne „vecini, prieteni, aliaţi şi parteneri”.

Summitul de la Bruxelles continua astăzi, fără premierul britanic, cu o primă discuţie „informală” în 27 despre viitorul UE post-Brexit