Institutul „Elie Wiesel” organizează, săptămâna aceasta câteva manifestări dedicate comemorării Pogromului de la Iaşi de acum 75 de ani.

La manifestările comemorative de la Cimitirul Evreiesc au fost prezenţi reprezentanţi ai Ambasadelor Israelului şi ai Statelor Unite la Bucureşti, membri ai corpului diplomatic, autorităţile locale şi judeţene, precum şi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti.

Ambasadorul Israelului în România, excelenţa sa Tamar Samash a spus că Pogromul din 1941 de la Iaşi a fost cel mai mare masacru din istoria modernă a României. Pogromul a schimbat structura socială a Iaşului – a mai subliniat ambasadorul statului Israel:

La rândul său, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a spus că de când România se află la conducerea Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, se acordă prioritate studierii evenimentelor din Cel De-al II-lea Război Mondial, care au determinat masacrarea a peste 6 milioane de evrei:

A consemnat Constantin Mihai.

Acţiuni comemorative astăzi au avut loc şi la cimitirele evreieşti din Podu Iloaie şi Târgu Frumos, şi acestea au fost organizate de Administraţiile locale, împreună cu Institutul Naţional pentru studierea Holocaustului din România.
Diseară, la Palatul Culturii, 3 supravieţuitori ai Pogromului vor primi distincţii din partea preşedinţiei române.