Sărbătoarea câmpenească, “Tepreş” la tătarii dobrogeni este un prilej de bună voie şi de recreere şi se regăseşte ca tradiţie în multe zone ale Dobrogei, precum Murfatlar, Cobadin, Valu Traian, etc. La Tepreş se adună tătari, turci şi români din toate localităţile dobrogene, ei petrec laolaltă şi servesc bucate alese din gastronomia tătărească.

În această zi, se organizează în inima pădurii un picnic, spectacol de dansuri tradiţionale şi deja celebrele lupte tătăreşti (küreş) deschise tuturor tinerilor, demonstraţii de tras cu arcul,şi un concurs de cai, etc. Marele premiu, batalul sau „steagul” (format dintr-un set de nouă obiecte: cămaşă, prosop, ciorapi, batiste, basma etc), revine ca trofeu unui luptător care este dotat fizic, şi-a însuşit tainele acestui sport, şi, în plus, are voinţa de a învinge. În sunete de davulă şi zurna, veselia, voia bună şi distracţia, continuă până la lăsarea întunericului.

Pentru cineva, străin de meleagurile dobrogene, aceste obiceiuri şi tradiţii, perpetuate de memoria colectivă pot nedumeri. Dar ele sunt o realitate istorică şi prind viaţă şi astăzi, fiind mărturia bunei convieţuiri dintre românii majoritari şi oamenii de altă etnii şi confesiuni ce s-au aşezat aici, de secole, prin voia destinului.

După cum se arată ün  comunicatul de presă, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România organizează sâmbătă, 9 iulie, de la ora. 15,00, la Pădurea Fântânița – Murfatlar, tradiționalul tepreș. Pentru al treilea an consecutiv, organizatorii au pregătit curse de cai, întreceri de tras cu arcul, lupte tătărești – kureș. Pe scena special amenajată vor evolua ansablurile uniunii, în timp ce la corturi gospodinele vor pregăti bucate tradiționale tătărești.

După mai bine de 50 de ani, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a reluat tradiția organizării tepreșurilor în anul 2014.

Ca și în anii trecuți, și anul acesta sunt așteptați să participe la tepreș alături de membrii comunității tătare toți cei care vor să cunoască tradițiile tătarilor dobrogeni. Având în vedere interesul manifestat la edițiile din 2014 și 2015, organizatorii estimează pentru acest an un număr de aproximativ 3.000 de participanți

Ghiulşen İsmail-İusuf

Realizator emisiuni minoritatea tătară la Studioul Teritorial de Radio Constanţa