Ieri, la Viena, a avut loc reuniunea ministerială pentru marcarea aniversării a 20 de ani de la adoptarea Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBT).

Tratatul a fost negociat în perioada 1993-1996, fiind adoptat la 10 septembrie 1996; prevede obligația statelor-părți de a nu testa arme nucleare și a întreprinde toate măsurile care se impun pentru a preveni sau interzice astfel de acțiuni pe teritoriul lor.

România a semnat CTBT la 24 septembrie 1996 și l-a ratificat la 4 octombrie 1999.

În ansamblu, la cea de a 20-a aniversare a Tratatului s-a facut un bilanț al realizărilor înregistrate în universalizarea CTBT și s-a stabilit regimul său de verificare la nivel global, generând un nou impuls politic în direcția intrării în vigoare a Tratatului. Participanții au subliniat importanța Tratatului pentru pacea și securitatea internațională, în special neproliferarea și dezarmarea nucleară. A fost reconfirmat, totodată, angajamentul ferm față de Tratat și sprijinul constant pentru activitatea Comisiei.

Prezentă la inaugurarea expoziţiei ce marchează cei 20 de ani ai Tratatului, Federica Mogherini, vicepreşedinte al Comisiei Europene a declarat:

…întotdeauna contaţi pe întregul suport al UE- politic, financiar- toţi împreună şi fiecare stat membru, pentru a face ca următorii 20 de ani să fie un succes, iar acest tratat,să fie universalizat.

CTBT urmează să intre în vigoare la 180 de zile după ratificarea sa de către toate statele care posedă instalații nucleare semnificative, incluse în Anexa 2 la Tratat. Aceasta cuprinde 44 de state, printre care și România. Până în acest moment, Tratatul (care are 183 de state semnatare) a fost ratificat de 164 de state, dintre care 36 incluse în Anexa 2.