Am trăit s-o văd și pe asta, primim felicitări pentru înfrângere, ziariștii și fanii români de aici nu sunt supărați pe Iordănescu, toată lumea ne laudă…

Pe francezi îi mai înțeleg, o cam băgaseră pe mânecă după ratarea lui Bogdan Stancu de la începutul meciului. Acum că este oficial, românii vor coloniza Marte, de fapt o româncă (vă las să căutați singuri știrea), francezii ne priveau și fotbaliștii cu mult mai mult respect. Mai ales că îi văzuseră pe ai noștri, în documentările lor video, cum după fiecare ratare se uită în sus și invocă o stea sau poate o divinitate… Au renunțat ai noștri chiar aici, la Paris, cu ocazia meciului de deschidere al EURO 2016, în condițiile în care am avut ratări, iar generalul Iordănescu a fost în mare formă, lăsându-ne pe noi să-i purtăm crucea! A fost în formă chiar și la conferința de presă unde a ținut ”să îi felicit pe jucători pentru un rezultat mare pe lângă care au trecut” !!!

Revenind la cei care felicită echipa, toți ziariștii români de la masa presei dar și o gramada de străini au apreciat evoluția tricolorilor români. Din cei 75.113 de spectatori la meciul Franța – România, cei circa 15.000 de români au fost la înălțime când au dansat pe ritmurile DJ David Guetta, când au cântat imnul României de a răsunat tot Stade de France, când și-au încurajat echipa, dar și la final când i-au aplaudat prelung pe favoriți.

Pe Champ de Mars, lângă turnul Eiffel, unde este amplasată Fan Zone, fanii români sunt priviți acum cu respect de ceilalți europeni, dar, la capitolul fani, românii care n-au avut bilet de meci au preferat să stea în grupuri mai mici, în baruri, cu berea de rigoare în față.

Mari absenți

În avionul București – München, prima etapă a zborului spre Paris, Hagi și soția sa Marilena ocupau două locuri la câteva rânduri distanță. Bucuros că în pauza dintre avioane, pe aeroportul bavarez, voi avea timp să vorbim despre Naționala României, l-am salutat și l-am întrebat dacă merge spre Paris. Veselia i-a dispărut brusc de pe chip și a aruncat un NU care închidea discuția.

Pe Stade de France din Saint-Denis aveam să constat că în afară de obișnuiții FRF, Belodedici și Vlădoiu, federația noastră nu s-a gândit să invite pe nimeni! Chiar și prim-ministrul Dacian Cioloș era prezent la Oficială în urma unei invitații la nivel înalt.

Securitate excesivă?

Multă lume a afirmat că ar fi securitate excesivă în Paris, cu bune și cu relele pe care le implică. Dar, fără să contrazic pe nimeni, securitatea din Paris în ziua meciului Franța – România nu era diferită de cea aplicată peste tot la meciurile de fotbal cu risc deosebit. Toată lumea a ajuns pe stadion, chiar și cu cele trei controale de care am avut parte

Doar în preajma Fan Zone organizat de primăria pariziană, și la turnul Eiffel, polițiștii, jandarmii și alte trupe disponibile asigură cordoane succesive de control la acces. Am întâlnit la hotel și un român angajat în Legiunea Străină, Marcel, detașat la Paris pe perioada EURO 2016. Dar, chiar și el mi-a confirmat, nu i se pare nimic excesiv în raport cu evenimentul care se desfășoară. O mai fi însă și partea de security nevăzută!

Organizatorii, dar și milioanele de turiști, își doresc fotbal fără evenimente!