Noile reglementari vizeaza eliminarea procedurilor birocratice cum ar fi obtinerea unei copii ori traduceri legalizate necesare atunci cand prezinti acte obtinute intr-o tara a Uniunii Europene autoritatilor din alt stat membru.

In prezent europenii care locuiesc sau se muta temporar in alta tara a Uniunii pentru a munci ori studia trebuie sa obtina o dovada care sa ateste ca documentele lor sunt autentice.

Pentru a-ti gasi o slujba, pentru a te casatori, pentru a declara nasterea unui copil sau a obtine un cazier judiciar, pentru a-ti exercita dreptul de vot sau pentru a candida in alegeri in localitatea de resedinta trebuie sa indeplinesti diverse formalitati costisitoare si consumatoare de timp.

Ministrii europeni de justitie au decis de asemenea sa intensifice cooperarea intre 18 state membre in privinta regimului proprietatii matrimoniale, spune comisarul pentru Justitie, Vera Jourova

“Este veste buna pentru pentru cuplurile internationale din Uniunea Europeana, fie ele casatorite sau care traiesc in parteneriat inregistrat. In acest moment se estimeaza ca sunt 16 milioane de cupluri internationale in Europa si in absenta unor reguli comune acestea intampina dificultati cand trebuie sa-si gestioneze proprietatea ori cand bunurile trebuie impartite in caz de divort dsau deces”