Încă de la înființarea sa, UE a susținut dezvoltarea în regiunile partenere și  și-a extins treptat aria de interes inițială privind grupul statelor din Africa, Caraibe și Pacific și colaborează în prezent cu aproximativ 160 de țări din întreaga lume.

Ca reper, Uniunea Europeană este cel mai mare finanțator al dezvoltării din lume. Uniunea și statele sale membre asigură împreună peste jumătate din asistența oficială pentru dezvoltare de la nivel mondial. Obiectivul principal al politicii pentru dezvoltare a Uniunii este „reducerea și, pe termen lung, eradicarea sărăciei”. Obiectivele suplimentare se referă la apărarea drepturilor omului și a democrației, la promovarea egalității de gen și, mai recent, la abordarea provocărilor în materie de mediu și climă.

Acesta este planul ce definește politica de dezvoltare. De actualitate pe acest subiect sunt  dezbaterea și votul care s-au consumat în Parlamentul European în această săptămână, la Strasbourg. Mai exact este vorba  despre raportul privind coerența politicii de dezvoltare pe 2015, un document elaborat de eurodeputatatul Cristian Preda. El, este în fapt, și raportor permanent pentru coerența politicilor de dezvoltare.

Ei bine, în prezentarea documentului , europarlamentarul român  a scos în evidență ideea conștientizării rolului politicii de dezvoltare.

Cred că este important să subliniez că implementarea politicii de dezvoltare rămâne laborioasă, dar, totodată, trebuie să se țină cont de faptul că este  un exercițiu complex.  Nu am făcut apel la crearea de noi instrumente, acestea deja există, dar ceea ce trebuie să facem este să găsim modalitatea cea mai coerentă și eficientă de a ne folosi de aceste instrumente; și pentru a face acest lucru e nevoie  să ne asigurăm că implementarea obiectivelor este clară și discutată în profunzime. Este important ca cele precizate să fie puse pe o agendă pentru un summit european . Știu că poate trezesc zâmbete, dar țin să vă amintesc faptul că în urmă cu câțiva ani oamenii zâmbeau la ideea unui summit pe probleme de apărare. Ideea unui summit pe politică de dezvoltare ar  avea rolul să amplifice conștientizarea la cele mai înalte nivele și ar duce la apariția unor dezbateri instituționale și unor discuții la nivel național. Aceasta ar face posibilă oferirea de direcții precise în implementarea politicii de dezvoltare.

Într-o prezentare generală a politicii de dezvoltare realizată pe website-ul Parlamentului European, sunt enumerate nu mai puțin de zece instrumente de finanțare a acțiunii externe a Uniunii Europene și care sunt folosite în perioada 2014 – 2020. Cel mai consistent este Fondul European de Dezvoltare care înseamnă peste 29 de miliarde de euro, bani destinați grupului statelor din Africa, Caraibe și Pacific și teritoriile de peste mări ale Uniunii.

Totalitatea fondurilor și cheltuirea lor și politica Uniunii Europene de dezvoltare pot fi subordonate  așa numitei Agende 2030, adoptată la New York în septembrie 2015, și care stabilește noul cadru global de susținere a eradicării sărăciei și a realizării unei dezvoltări durabile până în 2030.