Cei care fac parte din rețeaua premiului Sackarov pentru libertatea de gândire, laureați și europarlamentari, s-au întâlnit la sediul Parlamentului European pentru a dezbate teme legate de apărarea drepturilor omului.

Printre subiectele abordate s-a numărat și provocarea reprezentată de internet.

Acesta este văzut ca o armă cu două tăișuri. Pe de-o parte, este esențial pentru accesul facil la informație și pentru posibilitatea pe care o oferă tuturor de a-și spune opinia, dar, pe de altă parte, este și un instrument de propagandă la îndemâna guvernelor.  Mulți dintre cei prezenți la conferință și-au exprimat îngrijorarea față de posibilitatea supravegherii populației, indiferent de țară, cu ajutorul internetului.

La întâlnirea de la sediul Parlamentului European a participat și Ensaf Haidar, soția și reprezentanta laureatului din 2015, Raif Badawi. Aflat în prezent în închisoare, acesta a fost pedepsit inclusiv prin biciuire publică pentru faptul că a militat pentru respectarea drepturilor omului și a criticat regimul saudit.

Președintele Parlamentului European, Martin Schultz, prezent la conferință, a făcut apel  pentru eliberarea lui Raif Badawi:

”Noi toți știm ce înseamnă acest lucru pentru dumneavoastră și copiii dumneavoastră. De aceea, prin prezența dumneavoastră aici, vreau să fac din nou un apel către regele Salman al Arabiei Saudite, lucru pe care l-am făcut deseori și cer ca Raif Badawi să fie eliberat necondiționat pentru a se întoarce la familia lui.”

Premiul Sakharov pentru libertate de gândire îi recompensează anual, din 1988, pe cei care luptă pentru respectarea drepturilor omului în întreaga lume