Comisia Europeană a propus modificări legislative pentru a limita expunerea la 13 agenţi chimici cancerigeni la locul de muncă. Comisia propune valori-limită ale unor agenţi chimici cancerigeni în aerul de la locul de muncă. Propunerea se bazează pe dovezi știinţifice şi survine în urma unor discuţii ample cu oameni de ştiință, angajatori, lucrători, reprezentanţi ai statelor membre și inspectori de muncă.

Cancerul este prima cauză de decese profesionale în UE, reprezentând 53 % din total și, prin urmare, cel mai mare risc pentru sănătatea lucrătorilor din Uniunea Europeană.

Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen a declarat: Cancerul are un impact enorm pentru lucrători, familiile lor, industrie și societate. Protecția lucrătorilor este elementul central al angajamentului Comisiei pentru o Europă socială puternică a mai spus comisarul european care a adăugat:

Cancerul este, cu certitudine, o boală care apare din motive complexe şi la care, cel puţin răspunsul nostru, ar trebui să fie simplu. Trebuie să reducem sau să eliminăm expunerea muncitorilor la substanţe cu potenţial cancerigen. Acesta este motivul pentru care Comisia propune limite maxime ale concentraţiei în mediul de lucru pentru 13 substanţe. În viaţă nu există „risc zero” dar muncitorii pot fi şi trebuie să fie protejaţi. Abordarea noastră este preventivă. Cea mai eficientă armă pe care o avem împotriva cancerului este să-l oprim înainte de a apărea. Propunerea noastră se soldează cu victorie în 3 domenii: pentru muncitori, pentru mediul de afaceri şi pentru statele membre.

În primul rînd, una dintre consecinţe, este o diferenţă enormă în calitatea vieţii muncitorilor şi a familiilor acestora. Decizia de astăzi va salva 100.000 de oameni în următorii 50 de ani, evitând suferinţa şi toate problemele care apar odată cu aceste boli autoimune.

În al doilea rând, decizia aduce beneficii şi mediului de afaceri. Oamenii de afaceri vor putea să îşi protejeze mai bine muncitorii şi vor beneficia se servciile calificate ale angajaților timp îndelungat. Mai mult decât atât, noile limitări impuse vor asigura un nivel standard de protecţie la nivel european ceea ce va aduce beneficii Uniunii şi la nivelul legislaţiei protecţiei sociale.

În al treilea rând, statele membre vor beneficia de pe urma acestei decizii având o populaţie sănătoasă, afaceri prospere şi cheltuieli scăzute pentru protecţia medicală.

Propunerea Comisiei se bazează pe dovezi științifice și survine în urma unor discuții ample cu oameni de știință, angajatori, lucrători, reprezentanți ai statelor membre și inspectori de muncă. Un exemplu specific de agent chimic care este adăugat listei de substanţe cu potenţial cancerigen este  „silicea cristalină respirabilă” pe care Comisia propune să o includă în directivă ca o substanță „generată în cadrul unui proces”, ceea ce înseamnă o pulbere care apare în procese de lucru precum mineritul, excavarea sau forarea, tăierea, zdrobirea sau măcinarea unor materiale care conțin silice, precum betonul, cărămizile sau rocile. Alţi agenţi consideraţi periculoşi sunt compușii de crom, pulberea de lemn de esență tare sau hidrazina ce afectează un număr foarte mare de lucrători. Agenții chimici din lista alcătuită de Comisie sunt considerați o prioritate întrucât raportul dintre numărul lucrătorilor expuși și cazurile de cancer este mare.