Ministrii de externe ai statelor membre au decis sa includa in politicile de dezvoltare ale Uniunii subiecte mai putin obisnuite pana acum pe agenda diplomatiei europene cum ar fi cele referitoare la fenomenul migratiei.

Comisarul european pentru cooperare Internationala si Dezvoltare, Neven Mimica spune ca trebuie sa existe o stransa coeziune in politica externa si ca strategiile de dezvoltare trebuie sa tina seama de faptul ca pacea si securitatea depind de cum este gestionat fenomenul migratiei si de capacitatea de a acorda ajutor umanitar tarilor care se confrunta cu situatii de criza.

La randul sau seful diplomatiei europene, Federica Mogherini a subliniat importanta coordonarii eforturilor statelor membre

“Important din punct de vedere politic este ca ne indreptam spre o politica de dezvoltare care este mult mai complexa si acopera diferite aspecte nu numai pe cele legate exclusiv de cooperarea pentru dezvoltare ci le include desigur si pe cele referitoare la dezvoltare si migratie, dezvoltare si securitate. Subiectul migratiei in special se regaseste constant pe agenda noastra. Intotdeauna m-am referit la necesitatea ca Uniunea Europeana sa vorbeasca pe o singura voce, mai ales in Africa dar si in alte parti ale lumii, adica in Asia.”