Competitia promovează înțelegerea europeană și internațională,favorizează dezvoltarea unui sentiment comun al identității și al integrării europene, prezintă modele pentru tinerii care trăiesc în Europa și oferă exemple concrete de europeni care trăiesc împreună în cadrul unei comunități.

Proiectele sunt axate pe organizarea de manifestări pentru tineri, schimburi de tineri sau proiecte online care au o dimensiune europeană.

Reprezentantul Italiei, câștigătorul de anul acesta, a declarat: Pentru mine este o mare onoare să primesc acest premiu și să văd că instituțiile europene cred în tineri, în puterea lor de a schimba lucrurile. Proiectul meu își propune integrarea imigranților și a solicitanților de azil, aducând tineri studenți din întreaga Europă, pentru a lucra în ONG-uri, instituții și alte organizații care au legătură cu această problemă; studenții ar lucra cu copiii, învățându-i engleză, cu adulții, oferindu-le cunoștințele pentru a presta o muncă decentă și cu ONG-urile, sprijinind activitatea lor, ajutând la strângerea de fonduri și la recunoașterea lor pe plan local. Noi facem asta în Italia și ne dorim să extindem activitatea la scară largă și în alte țări.

Premiul pentru cel mai bun proiect este în valoare de 5 000 EUR; premiul doi, de 3 000 EUR a fost câștigat de reprezentanta Greciei, iar premiul trei de 2 000 EUR, a fost adjudecat de o echipă care a lucrat în Germania-Marea Britanie și Belgia.

Premiile acordate celor mai bune trei proiecte au fost înmânate de Președintele Parlamentului European, Martin Schultz și de reprezentantul Fundației pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen.