Tinerii care doresc să învețe o meserie pot acumula experiență datorită stagiilor de formare  profesională organizate în alte țări.

Europarlamentarii solicită o mai bună utilizare a fondurilor Erasmus+, consideră că sunt necesare mai multe eforturi pentru a asigura succesul programului. Aceștia sunt de părere că toți tinerii trebuie să aibă acces la aceste burse, pentru că doar așa rata abandonului școlar și implicit a șomajului va scădea.

Ernest Maragall, membru supleant în comisia pentru cultură și educație a Parlamentului European crede că este nevoie de mai mult decât atât. Pentru o mai bună promovare şi gestionare a programelor de formare a tineriilor în străinătate este nevoie de parteneriate între autorităţile locale şi regionale şi companii, a concluzionat Ernest Maragall:

Suntem încă departe, foarte departe de a atinge obiectivele pe care ni le-am propus în strategia EUROPA 2020. Mi se pare că uneori mergem în direcția opusă sau în altă direcție. Trebuie să îmbunătățim acest program Erasmus +, vrem să susținem educația în Europa, să investim în formarea profesională. Programul Erasmus + are succes, ceea ce este indiscutabil, dar există și anumite neajunsuri, există anumite obstacole.

Mobilitate înseamnă angajabilitate. Dacă am înțelege acest lucru cred că am avansa mult mai bine. Parlamenul European solicită Comisiei Europene și statelor membre să ia măsuri urgențe, să pună în aplicare anumite instrumente, de exemplu să extindă și să îmbunătățească opțiunile de mobilitate.  Se dorește adoptarea unor măsuri suplimentare și totodată complementare cu programele sociale, o alocare adecvată a resurselor financiare pentru a răspunde nevoilor acestei categorii de tineri. Prin urmare, este nevoie de programe adecvate pentru a elimina toate barierele, pornind de la barierele lingvistice.

De asemenea sistemul de învățământ și sistemul de afaceri trebuie să lucreze împreună, pentru a asigura succesul programului Erasmus +.

Erasmus+ nu se adresează doar ucenicilor, ci și studenților, profesorilor și voluntarilor, iar la program participă automat toate statele membre.

În prezent, aproape 6 milioane de tineri din Uniunea Europeană sunt șomeri. Cu toate acestea, 36 % dintre angajatori nu găsesc personal calificat. Tendința ultimilor ani arată că tinerii preferă unitățile de învățământ teoretice, în detrimentul celor profesionale, asta în timp  ce numărul de locuri de muncă care necesită competențe este tot mai mare. Se estimează că, până în 2020, aproape 35% dintre toate locurile de muncă vor necesita un nivel înalt de competențe.