Comisia Europeană poate prelungi pentru 7 ani, în loc de 15, perioada ce fusese propusă, folosirea ierbicidului glifosat și doar pentru uz profesional!

Acestea sunt prevederile rezoluției votate ieri în Parlamentul European.

Glifosat-ul este cel mai răspândit ierbicid, utilizat intens în agricultură de mai bine de 40 ani, dar suspectat că ar avea proprietăți cancerigene și de perturbare a funcțiilor endocrine.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a emis, anul trecut, un aviz în care glifosatul este considerat ca fiind puțin probabil să provoace cancer. În schimb, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a clasificat aceeași substanță drept posibil cancerigenă pentru om.

De altfel, în jurul acestor opinii diferite s-au concentrat și discuțiile în Parlament.

Președintele Comisiei de mediu, Giovanni LA VIA a spus, după dezbatere, că glifosatul a fost plasat de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului pe o listă cu substanțe probabil cancerigene, pe care mai apar și cafeaua, carnea roșie sau sucul de aloe, de aceea mai e nevoie de studii:

Din acest motiv, Parlamentul a dorit scurtarea perioadei de autorizare de la 15 ani, propunerea Comisiei, la timpul necesar efectuării studiilor și, pe de altă parte, a cerut hotărât reducerea utilizării.  

Rezoluția votată ieri mai cere o evaluare independentă și publicarea tuturor dovezilor știițifice pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară le-a folosit pentru evaluarea glifosatului.

De asemenea, se cere interzicerea folosirii lui în parcuri, locuri de joacă și grădini publice, iar în agricultură, renunțarea la arderea prematură (procedeu prin care planta este eliminată înainte de recoltare pentru a accelera coacerea, o practică ce  crește expunerea oamenilor).

Prevederile votate de deputați nu sunt obligatorii, dar ar putea constitui un semnal pentru statele membre încă indecise în privința utilizării glifosfatului.