Ca urmare a deciziei miniștrilor agriculturii din Uniunea Europeană, reuniți la începutul acestei săptămâni, un cadru european unic pentru schema de distribuire în școli a fructelor, legumelor și laptelui va fi operațional începând cu anul 2017. Decizia miniștrilor agriculturii vine după votul Parlamentului European asupra propunerii Comisiei Europene de a pune la dispoziție 250 milioane de euro pe an pentru acest program. Felicia Ristea, Radio Timișoara.

Un set de noi reguli aprobat de Consiliul pentru Agricultură a conturat ”Schema unică a Uniunii Europene pentru lapte și fructe-legume în școli”. Acest program este destinat să înlocuiască alte două formule mai vechi: ”Schema de fructe pentru școli” și ”Schema de lapte pentru școli”.

Noua schemă va deveni operațională de la 1 august 2017 într-un cadru legislativ și financiar armonizat. Noul text, respectă preocuparea pentru flexibilitate a statelor membre. Acesta ar asigura o mai eficientă implementare și simplificare a programelor de lapte, legume și fructe pentru școli. Statele membre vor putea oferi o completare a acestei distribuiri cu fructe și legume procesate ca și cu alte produse lactate.

Odată cu aprobarea dată de Consiliu pentru decizia Parlamentului European urmează ca noua reglementare să fie aprobată oficial și să fie publicată în următoarele săptămâni spune Martijn Van Dam, Ministrul olandez pentru Agricultură care continuă:

Noi am ajuns la concluzia că membrii Comisiei s-au achitat de datoria de a livra măsurile necesare asupra cărora s-a convenit cu Parlamentul European. Acum Comisia va trebui să adopte modificările survenite în privința subvențiilor și a fondurilor pentru plata laptelui praf degresat și a untului. Următoarea discuție este programată pentru luna iunie, noi, urmând, desigur, să monitorizăm îndeaproape situația. 

Aproximativ 20 de milioane de copii beneficiază de programul pentru lapte în şcoli şi încă aproximativ 10 milioane de cel pentru legume şi fructe în condiţiile în care, în familie, s-a constat o scădere a consumurilor de produse lactate, fructe şi legume. „Au fost adoptate măsuri importante care vor aduce modificări în obiceiurile de alimentație ale copiilor și o investiție într-un stil de viață sănătos în acord cu noile provocări ale societății din ziua de azi. Este, de asemenea, o bună oportunitate să-i apropiem pe copii de fermieri și pe părinți de profesori”, a spus Comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan care a mai declarat:

Suntem conștienți de dificultățile pieței Uniunii pentru produsele lactate și carnea de porc. Acum mă găsesc în situația de a putea răspunde preocupărilor exprimate de 20 de miniștri ai agriculturii în ceea ce privește cotele stabilite în agricultură și ritmul negocierilor. Cred că trebuie să spun că deși toată lumea aprobă o piață liberă a schimburilor comerciale există semnale de la unii miniștri ai agriculturii că ar prefera o abordare strategică în ceea ce privește anumite produse. 

Bugetul total alocat de Uniunea Europeană a crescut cu 250 milioane de Euro pe an din care 150 de milioane sunt destinate fructelor și legumelor iar 100 de milioane pentru lapte și produse lactate, sumă superioară celor 80 de milioane propuse.