Scandalul dosarelor Panama continua sa starneasca, la mai bine de o saptamana de la primele dezvaluri, reactii din partea opiniei publice si a decidentilor politici.

Companiile multinationale ar trebui sa publice informatii detaliate despre profiturile si taxele inregistrate in paradisuri fiscale, propune Comisia europeana care estimeaza ca aceasta practica priveaza bugetele statelor membre ale Uniunii europene de peste 7o de miliarde de euro anual.

Comisarul european pentru afaceri economice si financiare, Pierre Moscovici a pledat ieri in sesiunea plenara dedicata acestui subiect in favoarea inaspririi legislatiei impotriva celor ce folosesc paradisuri fiscale pentru a se sustrage de la plata taxelor.

Comisarul european pentru justitie, Vera Jourova spune ca exista o directiva europeana in acest sens din decembrie 2o14 ale carei prevederi trebuie transpuse in legislatiile nationale si implementate pana la sfarsitul acestui an

“Trebuie sa punem in practica un numar de masuri pentru a asigura autoritatilor puteri sporite in lupta contra spalarii banilor si pentru a fi siguri ca tranzactiile asupra carora exista suspiciuni sunt raportate. Iar Comisia europeana este gata sa furnizeze tot sprijinul necesar pentru transpunerea acestor masuri iar au sunt intr-un contact intens cu omologii mei din statele membre pe acest subiect”