crizantema-de-aur-targoviste-2015_medium.1000 (romaniacultural.ro)
crizantema-de-aur-targoviste-2015_medium.1000 (romaniacultural.ro)

Vă facem cunoscut că în perioada 20-22 octombrie 2016 se va desfășura în municipiul Târgoviște cea de-a 49-a ediție a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței Românești „Crizantema de Aur”. Festivalul este organizat de Consiliul Local Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune.

În acest context, ca slujitori ai romanței de aproape 50 de ani şi din dorinţa de a aduce la cunoştinţă cât mai multor interpreţi şi compozitori de romanțe fenomenul muzical național de la Târgoviște, organizăm în acest an preselecții regionale pentru Concursul de Interpretare al Festivalului „Crizantema de Aur” în Craiova (23 mai), Cluj (25 mai), Iași (28 mai), Constanța (20 iunie), București (23 iunie) și Târgoviște (25 iunie), conform calendarului detaliat în Regulamentul oficial.
Totodată, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România va gira cu autoritatea sa atât Concursul de Creație, cât și pregătirea acestuia, prin preselecția romanțelor înscrise în competiție până la data de 30 mai 2016, pe care le vor juriza membrii desemnați de UCMR în perioada 15 – 30 iunie 2016, conform calendarului detaliat în Regulamentul oficial. 
Dragostea pentru romanța românească, respectul pentru interpreții și creatorii ei valoroși, precum și interesul public manifestat constant la nivel național și internațional pentru ROMANȚA ROMÂNEASCĂ în marea familie a cântecului poetic european, ca și pentru FESTIVALUL NAȚIONAL DE INTERPRETARE ȘI CREAȚIE A ROMANȚEI „CRIZANTEMA DE AUR” DE LA TÂRGOVIȘTE, ne-au determinat să inițiem în acest an procedurile oficiale la Comisia Națională a României pentru UNESCO și la Ministerul Culturii în vederea înscrierii ROMANȚEI ROMÂNEȘTI pe lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO. Succesul unui asemenea demers ar reprezenta o mare recunoaștere a ROMANȚEI ca gen muzical de patrimoniu cultural, precum și o încununare binemeritată a longevității Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” de la Târgoviște, al cărui semicentenar va fi anul viitor.
Ediția a 49-a a Festivalului, care se va desfășura în perioada 20-22 octombrie 2016 la Târgoviște, va fi structurată pe trei mari secțiuni: Concursul de Interpretare; Concursul de Creație; Recitaluri extraordinare susținute de mari artiști ai scenei din România și din Republica Moldova, acompaniați de orchestre și de dirijori profesioniști. Zilnic vor avea loc evenimente dedicate lansărilor de albume, monografii și culegeri de romanțe.
Festivalul Naţional de Interpretarea şi Creaţie a Romanţei “Crizantema de Aur” ediţia a 49-a organizează în colaborare cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România
PRESELECŢIE PENTRU CONCURSUL DE CREAŢIE:
Romanţele în primă audiţie trebuie expediate până la data de 30 Mai 2016 pe adresa Teatrul Tony Bulandra Târgovişte, B-dul Regele Carol I nr.43, Târgovişte, judeţul Dâmboviţa.
Concursul de Creaţie este deschis atât compozitorilor şi textierilor profesionişti, membri au uniunilor de creaţie, cât şi celor amatori.
Condiţiile de participare la PRESELECŢIA PENTRU CONCURSUL DE CREAŢIE sunt prevăzute în REGULAMENTUL OFICIAL al Festivalului Naţional “Crizantema de Aur”, postat pe site-ul www.crizantemaaur.ro.
PRESELECŢII REGIONALE PENTRU CONCURSUL DE INTERPRETARE:
 
CRAIOVA -23 mai 2016, ora 10.00, Opera Română Craiova, Str. Mihai Viteazul, nr. 7.
 
CLUJ – 25 mai 2016, ora 10.00, TVR Cluj, Str. Donath nr. 160.
 
IAȘI – 28 mai 2016, ora 10.00, TVR Iași, Str. Lascăr Catargi nr. 33
 
CONSTANȚA – 20 iunie 2016, ora 10.00, Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski”, Str. Mircea cel Bătrân nr. 97.
 
BUCUREȘTI – 23 iunie 2016, ora 10.00, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, Strada Gutenberg Johann nr. 19 Sect. 5
 
TÂRGOVIȘTE – 25 iunie 2016, ora 10.00, Teatrul „Tony Bulandra”, B.dul Regele Carol I nr. 43
 
Condiţiile de participare la PRESELECŢIILE REGIONALE pentru Concursul de Interpretare a Romanţei Româneşti sunt prevăzute în REGULAMENTUL OFICIAL al Festivalului Naţional “Crizantema de Aur” postat pe site-ul www.crizantemaaur.ro
 
Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei “Crizantema de Aur” ediţia a 49-a 2016 este organizat de Consiliul Local Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune. 
Sursa info: Comunicat de presă din partea organizatorilor Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare a Romanţei Româneşti „Crizantema de Aur” 2016! Informaţii şi detalii: www.crizantemaaur.ro .