La începutul acestei luni  a fost lansată varianta finală a ghidului solicitantului pentru prioritatea de investiție ”Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului”. Aceasta face parte din Programul Operațional Regional rezervat perioadei 2014- 2020. Pentru că fiecare regiune de dezvoltare are particularitățile sale, cu siguranță că sunt și câteva elemente  de subliniat și în ceea ce privește Regiunea de Dezvoltare Nord Est  cu cele șase județe componente.

La telefon este domnul Vasile Asandei, director general  al Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est cu sediul la Piatra Neamț. Domnule director, fonduri pentru inițiative în turism. Mai exact?…

Sunt fonduri pentru inițiative în turism și în Programul Operațional 2014 – 2020. Aceste fonduri se adresează stațiunilor turistice din regiunea noastră care sunt în număr de 10 , conform HG  852/2008, dintre care patru fiind și stațiuni balneoclimaterice , cumva privilegiate,  pentru că pot face mai multe lucruri pe acest program. Dacă e să intrăm puțin în detaliu, această axă de turism  din programul actual se referă la investiții în infrastructura de turism, investiții care trebuie să răspundă unor nevoi ale sectorului privat. Este, cumva, o chestiune nouă  din acest punct de vedere; nu mai pot privații accesa în mod direct fonduri pentru turism în actualul program, dar ei vor beneficia de investițiile în infrastructură făcute în aceste stațiuni turistice sau, și stațiuni balneoclimaterice.

Ne puteți spune despre ce sume este vorba pentru acest apel de proiecte?

Pentru Regiunea de Dezvoltare Nord Est sunt alocate 17 milioane de euro pentru perioada 2014 – 2020. Valoare  maximă a unui proiect este  de 5 milioane de euro.  Din păcate, nu e o sumă foarte mare. Dacă ar fi să facem un calcul aproximativ , să zicem că am putea 4-5  proiect, maximum, gândindu-ne că nu toți vor solicita suma maximă de cinci milioane.

Finanțări pentru turism au fost și în  2007 – 2013. Putem da exemple de proiecte și care s-au încheiat cu succes?

Sigur că da. În exercițiul 2007 – 2013 pe Axa 5 a u fost mai multe proiecte de succes în regiunea Nord est și aș putea să vă dau câteva exemple: zona de agrement Ciric din Iași, Mânăstirea Putna, Biserica  Banu din Iași, Observatorul din Bacău; au fost și sume mai mari în exercițiul 2007 – 2013 și chiar sunt proiecte foarte reușite care pot fi văzute în teren.

Ca o concluzie, care este calendarul apelului de proiecte?

A fost lansat ghidul final. Proiectele vor putea fi depuse începând cu luna iunie, datorită acestui sistem din exercițiul 2014 – 2020 în care se lasă o perioadă  de circa 2 luni  de la lansare, respectiv de la momentul în care ghidul devine definitiv până în momentul în care proiectele pot fi depuse.