Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a prezentat ieri primele ghiduri destinate solicitanţilor de fonduri europene din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.
Este vorba de Sprijinirea eficienţei energetice la clădirile rezidenţiale; Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimnoniului natural şi cultural; Îmbunătăţirea mediului urban, revitalizarea oraşelor precum şi Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere regionale şi locale.

Faţă de ciclul precedent de finanţare, când Programul Operaţional Regional a fost semnat de Comisia Europeană în 2007, programul pentru perioada 2014-2020 a fost aprobat de-abia în luna iulie a anului trecut, primele ghiduri fiind lansate după aproape un an.

Speranţa este decalajul să fie recuperat în cursul implementării – spunea directorul general interimar al ADR Nord-Vest, Sanda-Livia Cătană. „Pe 2007-2013 la nivelul regiunii noastre am avut un grad de contractare de 129%, ceea ce ne-a conferit – să zicem – potiţia întâi între celelalte 7 ADR-uri din ţară. În ceea ce priveşte gradul de absorbţie, am ajuns până acum la 80%. Cred că în cursul lunii următoare vom şti ultimele date finale. Faţă de perioada anterioară, în 2014-2020 şi alocarea este mult mai mare la nivelul regiunii noastre. Dacă în perioada anterioară am avut o alocare de 484 de milioane de euro şi-am contractat 600 de milioane de euro, acum ajungem la 858 de milioane de euro! Acum sunt nişte indicatori de performanţă, care vor fi evaluaţi de către Comisie în 2018, care ne obligă să fim mai rapizi…”

Programul eficientizării energetice a clădirilor de locuit are o valoare alocată de 52 de milioane 200 de mii de euro. Bugetele individuale ale proiectelor participante se vor încadra între 100.000 şi 5 milioane de euro. 60% din cheltuieli vor fi suportate din fonduri europene, urmând ca unităţile administrativ teritoriale şi asociaţiile de proprietari beneficiare să suporte restul de 40%.

Blocurile de locuit implicate în program trebuie să fi fost construite în perioada 1950-1990. Spre deosebire de ciclul precedent de finanţare, prezentarea cărţii tehnice a imobilului nu este obligatorie!

Primele cereri de finanţare vor putea fi depuse începând cu 16.05.
În ceea ce priveşte proiectele legate de conservarea şi protejarea patrimoniului cultural, acestora le-au fost alocate fonduri în valoare de 35 de milioane de euro. Deşi – având în vedere de exemplu costurile lucrărilor de restaurare – suma pare mică în comparaţie cu cea alocată proiectelor de eficientizare energetică, Sanda-Livia Cătană crede că cifra este mai mult decât mulţumitoare. „Oricum e mult mai mult decât am avut în perioada anterioară! Pe de altă parte e direcţionată strict către reabilitarea şi conservarea patrimoniului cultural şi atunci ne vom axa pe acele elemente, care trebuiesc modernizate, reabilitate, restaurate, care ţin de patrimoniu. Nu lucrări conexe, nu structuri de cazare, cum se doreşte în multe situaţii” – a spus doamna director general.

Îmbunătăţirea mediului urban şi revitalizarea oraşelor beneficiază în acest ciclu de finanţare de fonduri cifrate la 12 milioane 890 de mii de euro, în timp ce reabilitării infrastructurii rutiere regionale şi locale, construcţiei de noi drumuri de legătură li s-au alocat aproape 114 milioane.