Luna martie a adus, din partea Comisiei Europene, primul apel de propuneri pentru proiecte de infrastructură energetică transeuropeană din 2016.

In această fază, fonduri în valoare de 200 de milioane de euro așteaptă să fie investite pentru dezvoltarea domeniului energetic în ansamblu.

Comisarul european pentru politici climatice și energie, Miguel Arias Cañete, a precizat, cu ocazia lansării apelului, că aceste fonduri sunt investite doar acolo unde pot aduce beneficii, cum ar fi, de exemplu, un sistem energetic la nivel european modern și fiabil.

Purtătorul de cuvânt al Reprezentanței Comisiei Europene în România, Mihai Roșioru spune că vor fi finanțate acele proiecte transfrontaliere care vor contribui la eliminarea izolării energetice a statelor membre și a blocajelor din calea finalizării unei piețe interne funcționale: „Prin acest buget, Comisia Europeană este interesată să finanțeze acele proiecte care conduc la o mai bună interconectare în ceea ce privește energia electrică sau gazul natural între statele membre. Vă reamintim că anul trecut un proiect propus de România în urma unui apel de propuneri similar din 2015 a beneficiat de o finanțare de 180 de milioane euro pentru construcția unui segment al gazoductului ce va conecta Bulgaria- România- Ungaria și Austria.”

Un proiect de infrastructură energetică poate fi luat în calcul pentru a primi o astfel de finanțare dacă este înscris pe lista celor de interes comun. Cea mai recentă variantă actualizată a acesteia a fost publicată în luna noiembrie a anului trecut, ea conținând 195 de proiecte considerate fundamentale pentru realizarea Uniunii energetice cu respectarea țintelor Uniunii Europene în privința energiei și climei.

Pentru a fi selectat, proiectul trebuie ca, după finalizare, să aducă beneficii substanțiale pentru cel puțin două state membre. Printre proiectele deja înscrise sunt și cele de interconectare România – Bulgaria, de transport gaz pe coridorul sudic (din Grecia până în Ungaria și în sens invers, trecând prin România) sau de depozitare subterană a gazului ( în județele Mureș și Suceava).

Propunerile pot fi depuse până pe 28 aprilie 2016, rezultatul urmând a fi anunțat până la finalul lunii iulie.
Suma oferită de Uniunea Europeană nu poate fi mai mare decât jumatate din costurile eligibile. Există însă și excepții! În cazul proiectelor inovatoare de standarde înalte sau al celor care sporesc solidaritatea energetică între statele membre, cuantumul ajutorului oferit de Uniune poate crește până la 75%. Fondurile alocate proiectelor selecționate sunt din cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei, program ce are la dispoziție anul acesta 800 de milioane euro.

Apelul lansat pe 18 martie de Comisia Europeana este primul din cele două prevăzute pentru 2016.