Europarlamentarul român Maria Grapini solicită mai multă implicare pentru dezvoltarea turismului.  Aceasta consideră că trebuie eliminate în cel mai scurt timp barierele administrative, deoarece turismul este o industrie care poate schimba viața oamenilor în bine, poate genera creştere economică.

Prezentă în Caraş-Severin, Grapini a spus că judeţul are potenţial, însă este nevoie de măsuri concrete. A dat exemplu staţiunea Băile Herculane, unde mare parte dintre hoteluri se află într-o stare avansată de degradare. Europarlamentarul a amintit de aşa numita lege pe paragină, lege iniţiată în 2013 pe vremea când era ministrul delegat pentru turism, şi care a bătut pasul pe loc.

Vizitând toate staţiunile de interes naţional am constatat că unii au luat 30 de hoteluri, 15, 20 şi le-au lăsat în paragină. După un model european am făcut această iniţiativă legislativă prin care proprietarii de hoteluri erau obligaţi în doi ani să le refacă. Legea stă în Parlament pentru că au început un lobby puternic cei care aveau hoteluri multe şi nu le convenea. Legea prevedea doi ani, timp în care să readucă la stadiul iniţial faţada, spaţiu verde şi tot ce mai era arondat şi dacă nu aveau o taxă pe suta de metri pătraţi faţadă de hotel şi suta de metri pătraţi spaţiu verde. În momentul în care se ajungea la un cuantum neplătit era luat hotelul şi era vândut bucată cu bucată pentru că nu putem să lăsăm să se întâmple ca unul să ia 40 de hoteluri, le foloseşte garanţie la bancă, duce banii în altă parte şi face o paragină în staţiunea de interes naţional.

Parlamentul îşi termină mandatul şi nu a votat-o pentru că aşa sunt la noi oamenii, acei oameni politici ar fi trebuit să se gândească la interesul naţional, ci nu la interesul unor proprietari de hotel. Lobby-ul lor a fost mai puternic decât iniţiativa legislativă.

Europarlamentarul român Maria Grapini a mai atras atenţia că lipsesc indicatoarele turistice.

Nu se poate ca staţiunile de interes naţional să fie foarte bine branduite pe drumurile naţionale ca turistul să ştie. Era să trec de Herculane şi nu era indicator de intrare în staţiune. Am făcut atunci un protocol pentru că primarul de la Herculane spunea că cei de la drumuri îi cer bani ca să pună panoul. Suntem absolut incredibili. Nu îşi face cineva privat, face o staţiune de interes naţional. Drumurile să nu le ceară bani pentru promovarea staţiunii. A rămas şi aia tot aşa. Avem o mare problemă de a nu duce la bun sfârşit proiectele. Asta este o tragedie şi total ineficient.

Totodată, Maria Grapini a amintit că trei hoteluri din România, au beneficiat de asistență tehnică pentru a deveni „Hoteluri cu consum de energie aproape zero”. Europarlamentarul a subliniat  că o clădire cu consum de energie aproape zero este o clădire cu performanță energetică foarte ridicată.