Uniunea Europeană a alocat 10 milioane de euro prin programul Orizont 2020 pentru proiecte de cercetare care trebuie să demonstreze legătura dintre virus şi malformaţiile cerebrale severe raportate la copiii nou-născuţi. În cazul în care acest lucru ar fi demonstrat, cercetătorii s-ar putea concentra pe metode de combatere a virusului, inclusiv prin tratamente şi vaccinuri.

Riscul de transmitere a virusului în Uniunea Europeană este, deocamdată, scăzut. Problema e că nu există un tratament ori un vaccin împotriva acestui virus iar testele pentru diagnosticare nu sunt accesibile. Suma de 10 milioane de euro alocată de Comisia Europeană provine din fondurile ”Orizont 2020”, un program de cercetare și inovare. În primă fază va trebui să se dovedească legătura dintre virus și malformațiile cerebrale descoperite la nou-născuți. Odată dovedită această legătură cercetarea va putea continua în direcția combaterii virusului, crearea unor instrumente de diagnosticare și testare a unor potențiale tratamente sau vaccinuri.

Câțiva cetățeni ai Uniunii Europene au revenit din zonele afectate purtători ai virusului Zika, a declarat Vytenis Andriukaitis, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară. Comisia monitorizează îndeaproape situația și, pe măsură ce se apropie vara, conlucrează strâns cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, Organizația Mondială a Sănătății și statele membre pentru aplicarea măsurilor ce se impun. Câteva sfaturi și recomandări ale Comisiei sunt detaliate de Maria Ciorba, reprezentând centrul Europe Direct Timișoara.

În ultimele nouă luni, 41 de țări, în marea lor majoritate din America Latină, au raportat cazuri de infecție cu acest virus, Brazilia fiind țara cea mai afectată până în prezent .
Unele cazuri de contaminare cu Zika au fost importate în Europa în ultimele săptămâni, și există rapoarte ce confirmă transmiterea bolii pe cale sexuală.
Comisia Europeană lucrează împreună cu Statele membre la pregătirea planului de gestionare a riscurilor, beneficiind de sprijinul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC – CEPCB), încă de la începutul epidemiei.
Centrul de prevenire a bolilor recomandă femeilor gravide și celor care încearcă să rămână gravide, să discute planurile de călătorie în zonele afectate și să evalueze riscul cu furnizorii de asistență medicală, luând în considerare chiar amânarea călătoriei. La fel, cei cu probleme de imunitate sau cu boli cronice severe sunt sfătuiți să consulte un medic înainte de plecare. Pentru toți turiștii și cetățenii Uniunii rezidenți în zonele afectate se recomandă măsuri individuale de protecție împotriva mușcăturilor de țânțari – folosirea unguentelor, a plaselor de țânțari și să poarte îmbrăcăminte adecvată.

Conform celei mai recente evaluări realizate de către Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, riscul în UE pentru transmiterea infecțiilor cu virusul Zika este, în sezonul rece, extrem de scăzut.

Fondurile alocate sunt complementare altor inițiative de cercetare ce se derulează în cadrul programului ”Orizont 2020” pentru combaterea virusului Zika. Un fond de 40 de milioane destinat dezvoltării unui vaccin pentru malarie și alte boli infecțioase cuprinde și virusul Zika. Alte 10 milioane sunt direcționate pentru controlul bolilor patogene ori parazitare ce pot cuprinde și virusul Zika. În fine, Uniunea Europeană este cofinanțator în programul ERANET destinat prevenirii bolilor infecțioase în Caraibe și America Latină.