MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE Nr.14

Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale multor generaţii, prezentate în cadrul seriei de „portrete muzicale” de la noi şi de pretutindeni, din genuri muzicale diferite, cu selecţii de informaţii biografice şi muzică de bună calitate. Vă invităm să ne urmăriţi pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.romaniaregional.ro), acolo unde veţi putea să ascultaţi în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.

În perioada 07 – 13.03.2016, vă invit să aflăm amănunte biografice şi să ascultăm piese muzicale reprezentative ale soliştilor aleşi dintre personalităţile muzical-artistice aniversate sau comemorate – interpreta Laura Stoica şi compozitorul-chitarist solo Adrian Ordean.

20140201055834Laura_Stoica-wikipedia.org_.jpg
20140201055834Laura_Stoica-wikipedia.org_.jpg

 Laura Stoica (numele complet  Adriana-Laurenția Stoica) (n. 10 octombrie 1967 – d. 9 martie 2006) a fost o cântăreațăcompozitoare  de muzică pop-rock  și actriță  română. Este adesea considerată drept cea mai importantă solistă de rock pe care a dat-o  România și una dintre cele mai puternice și originale personalități feminine ale scenei muzicale autohtone.

Biografie: S-a lansat în anul 1990  la Festivalul de la Mamaia, unde a câștigat premiul I la Secțiunea de Interpretare cu melodia „Dă, Doamne, cântec” și trofeul acelei prime ediții de după  Revoluție.

 

 

„Dã, Doamne, cântec”  (Viorel Gavrilă/Eugen Rotaru)” de pe albumul „The best romanian pop music” vol.6 (Şlagăre pe versuri de Eugen Rotaru) – P – 2007 Star Media Music, interpretat de Laura Stoica.

Un an mai târziu a fost declarată cea mai bună solistă pop-rock, iar melodia „Un actor grăbit”, compusă de Bogdan Cristinoiu, a fost aleasă piesa anului. În perioada anilor  19871991 a participat la toate concursurile muzicale organizate în România pentru tinerele talente, Laura Stoica reușind foarte repede să intre în preferințele publicului.

„Un actor grăbit” (Bogdan Cristinoiu/Andreea Andrei)” de pe albumul „Focul” – Prod. Edgar Surin, interpretat de Laura Stoica.

Laura_Stoica_image_02 (wikipedia.org)
Laura_Stoica_image_02 (wikipedia.org)

În anii 1990, folosindu-se de talentul remarcabil, de personalitatea puternică și de frumusețea ei, a reușit să creeze o imagine și un stil original, fiind prima rockeriță modernă a României.

A avut mai multe apariții la Festivalul Internațional „Cerbul de Aur” de la  Brașov, în anii 1992, 1997, 2003 și 2005. În 1992 și 1997 participă în concursul festivalului și câștigă premiul I pentru debut discografic și premiul al III-lea pentru interpretare cu melodia „Focul” în 1992 și premiul al II-lea la secțiunea discografie cu albumul Nici o stea în 1997. Ca actriță, Laura Stoica a jucat cu succes pe scena Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești.

„Cui îi pasă” (Eugen Mihaescu/E. Mihaescu, L. Stoica) de pe albumul „Focul” (Prod. Edgar Surin) interpretat de Laura Stoica.

Discografie: Un actor grăbit (single, Romagram, 1992); Focul  (album, Edgar Surin Records, 1994); Nici o stea (album, Calavis Music Company, 1997); Oameni de zăpadă (compilaţie, Roton, 1997); Radio Hits – Rock & Ballads   (compilaţie, Roton, 1998); Back Stage Live (compilaţie, Zone Records, 1999); S-a schimbat(album, TVR Media, 2005); Dă, Doamne, cântec (compilaţie, Roton, 2007); Ediţie specială (DVD, TVR Media, 2007); Muzică de colecţie – Vol. 62  (compilaţie, Jurnalul Naţional/Intercont Music/Roton, 2008); Focul (album reeditat, Roton, 2008); Vino (album, Roton, 2009) – acest album a fost realizat de Laura Stoica pentru a fi lansat iniţial în anul 2000.

„Doar tu” (Vlady Cnejevici/Nana Cnejevici, L. Stoica) de pe albumul „Focul” (Prod. Edgar Surin) interpretat de Laura Stoica.

A decedat în urma unui accident de circulație alături de cel ce urma să-i devină soț, bateristul Cristian Mărgescu (ex-Metrock), în data de 9 martie 2006, pe când se întorcea de la un concert susținut la Urziceni.

În 2007 a avut loc prima ediție a Festivalului „Laura Stoica”, organizat de fratele acesteia, Alexandru, care dorește să promoveze tinerele talente din România. De asemenea, acest festival reprezintă un tribut adus artistei Laura Stoica.

„Focul (Razvan Mirică, L. Stoica/Laura Stoica)” de pe albumul „Focul” – Prod. Edgar Surin, interpretat de Laura Stoica.

Foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Laura_Stoica#/media/File:Laura_Stoica_image_02.jpg

Sursa info: Wikipedia.org.com

Video – https://www.youtube.com/watch?v=dqSAgUUW2jcÎngerii nu plâng (Roxana Popescu, Ion Cristinoiu) – Laura Stoica)

*****

Adrian Ordean la Radio Romania
Adrian Ordean la Radio Romania

Adrian Ordean (n. 10 martie  1955Sibiu)  este un chitarist și compozitor român. Este unul dintre compozitori de marcă ai muzicii ușoare românești și unul dintre cei mai prolifici compozitori  români. Ordean este cel ce a inventat trupa  A.S.I.A. și a făcut din Compact un brand pe scena pop-rock-ului. De asemenea Adrian Ordean a cântat în lunga sa carieră în formații precum  RiffRoșu și Negru, Vocal Jazz Quartet Stereo  precum și în Schimbul III și Grup 74.

„Pseudofabula” (Adrian Ordean/Traian Furnea) de pe albumul „The Best of CLUB A” – C si P – Electrecord EDC 311 interpretat de Roşu şi Negru.

La finele anului 1981, Adrian Ordean este recrutat în formația Roșu și Negru condusă de Liviu Tudan. Aici va cânta de-a lungul timpului, până-n anul 1988, alături de muzicieni de marcă precum chitariștii Dan Bădulescu, Florin Ochescu și Gabriel Nacu, basiștii Liviu Tudan, Mircea Marcovici, Dan Creimerman și Marty Popescu, bateriștii Liviu Hrișcu, Dorel Vintilă-Zaharia și Titi Herescu, claviaturiștii Cornel Cristei și Valentin Stoian. În 1988, va părăsi formația pentru a pleca la Compact.

AO1_medium (radioromaniacultural.ro)
AO1_medium (radioromaniacultural.ro)

În perioada 1988 – 1996, Adrian Ordean face parte din grupul Compact, alături de Teo Peter, Emil Laghia, Aurel Vasilescu, Vlady Cnejevici și Leo Iorga.

Între 1996 – 2000, cântă la Schimbul 3, împreună cu Leo Iorga, George Pătrănoiu, Cătălin Dalvarea, Mario Țiclea, Andy Savastre. În 1997 apare primul album care se numește „Schimbul 3”, produs de casa de discuri Tempo Music, a lui Gyuri Pascu. Sub egida Roton, apare in 1998 „Schimbul 3 unplugged”.

 

 

„Inima mea (Adrian Ordean/Dinu Olaraşu)” de pe albumul „Cântaţi cu noi – Muzică Uşoară Românească” – CD4 (UCMR-ADA 2006) interpretat de Grupul A.S.I.A.

Formația de muzică ușoară A.S.I.A a apărut în martie 1999 atunci când Adrian Ordean a avut ideea de a concepe un proiect muzical ce implica o formație de fete. Ordean a fost compozitorul tuturor pieselor formației dance care a făcut carieră în perioada de după 2000.

În mai 2012, Adrian Ordean a înființat formația „Ordean”, împreună cu Codruț Croitoru (voce, ex The Crown), Andrei Bărbulescu (tobe, ex Timpuri Noi, Taxi), Adrian Borțun (chitară bass, ex Timpuri Noi, Taxi), Marius Vintilă (keyboards) și Alexandru Albiter (chitară, ex- Grup ’74).

„Vreau să zbor” (A. Ordean/A. Ordean) de pe albumul „Vreau să zbor” (C si P – Magdalena Tara 2012) interpretat de Magdalena Tara.

Adrian Ordean 1 RRA
Adrian Ordean 1 RRA

Din toamna anului 2012, Adrian Ordean a cântat cu trupa „Leo Iorga & Ordean”, alături de Leo Iorga, Cristi Iorga, Dan Ștețco „Polymoog”, Alex Ardelean, Marian „Lacke” Mihăilescu. În decembrie 2012 a avut loc „botezul” trupei, care de atunci se numește PACT by Leo Iorga & Adi Ordean. În februarie 2013, Dan Ștețco „Polymoog” s-a retras din trupă, însă formația a continuat să susțină numeroase concerte în țară pe parcursul anului 2013.

„Pentru dragostea ta” (m.+t. Adrian Ordean, interpr. Dida Drăgan) de pe albumul „Adrian Ordean – Compoziţii”.

La începutul anului 2014, Cătalin „Bibanu” Dalvarea(ex-Neutron, Schimbul 3, Spitalul de Urgență) l-a înlocuit la tobe pe Cristi Iorga, care a plecat din țară. În aprilie 2014, trupa PACT a lansat albumul „Numărul Unu”. Ulterior, acesta a fost înlocuit de Răzvan Gorcinscki (ex-Antract). În 2015, din cauza problemelor de sănătate, Leo Iorga este înlocuit pe perioada de terapie, refacere, de Codruț Croitoru. În prezent ei cântă împreună la Pact.

„Am avut noroc. Am fost mai norocos decât alţii doar şi pentru simplul motiv că mi-am văzut ţara de la un capăt la altul. Am văzut şi o treime din globul pământesc. Lumea trebuie să vadă artistul pe scenă. Cel mai important factor din tot mecanismul care angrenează viaţa unui artist este spectatorul.”

„Cheamă un înger” de pe albumul „PACT by Leo Iorga & Adi Ordean – Demo CD” interpretat de PACT by Leo Iorga & Adi Ordean.

Semnătura muzicală a lui Adrian Ordean – compozitor, chitarist, textier, orchestrator – se regăseşte de-a lungul a peste trei decenii în componenţa unor trupe de referinţă ale pop-rockului românesc: Roşu şi Negru, Compact, Schimbul 3 şi PACT by Leo Iorga & Adi Ordean. 

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Adrian_Ordean

http://www.radioromaniacultural.ro/povestiri_din_studioul_artelor_invitat

_special_muzicianul_adrian_ordean-12688

Video compozitor: https://www.youtube.com/watch?v=Slr5R8MBy7Q – Să te gândeşti la mine (muz. şi text A. Ordean)

*****

La finalul portretului muzical-artistic, vom menţiona şi alte date de referinţă (aniversări sau comemorări) ale agendei muzicale a săptămânii 7 – 13 martie:

07-03-1954          Se naşte interpreta de muzică uşoară Gina Pătraşcu.

07-07-1977          S-a născut Paul Cattermole, vocal, S Club 7, (1999 UK No.1 single ‘Bring It All Back’. 2000 UK No.1 album ‘7’)

07-03-2006           Moare în Mali, în vârstă de 60 de ani, blues-man-ul african Ali Farka Toure.

08-03-1943           S-a născut Andrew Semple, guitar, vocals, The Fortunes, (1965 UK No.2 & US No.7 single ‘You’ve Got Your Troubles’).

08-03-1945           S-a născut în Tarzana, California, Micky Dolenz, actor, director de teatru , voce şi tobe în grupul Monkees. Grupul a avut 3 singles-uri No.1, vândute în peste 1 milion de copii Last Train to Clarksville” (1966), I’m a Believer” (1966-67) şi Daydream Believer” (1967).

08-03-1946          Se naşte la Scottsbluff, Nebraska, Randy Meisner, ex Poco si Eagles.

08-03-1948          S-a născut Mel Galley, guitar, Whitesnake, (1987 US No.1 & UK No.9 single ‘Here I Go Again’).

08-03-1954          S-a născut Cheryl Baker, Bucks Fizz, (1981 UK No.1 single ‘Making Your Mind Up’, plus 12 other UK Top 40 singles’).  

08-03-1957           S-a născut Clive Burr din grupul Iron Maiden.

08-03-1959           Se naşte Richard Derbyshire din grupul Living In A Box.

08-03-1964          Se naşte la Liverpool, Gill „Ged” Peter, toboşarul grupului Frankie Goes To Hollywood, membru fondator. A mai cântat cu Sons Of Egypt.

08-03-1964          Se naşte în Brooklyn, New York, Cheryl “Salt” James din grupul Salt’N’Pepa.

08-03-1967          Se nasşte John Kelly din grupul Kelly Family.

08-03-1968          S-a născut în Atlanta, Georgia, Shawn Mullins. (1999 UK No.9 single ‘Lullaby’)

09-03-1933          S-a născut la Kerner, Lloyd Price. Prima sa înregistrare a fost nr. 1 în topul R & B în 1952, Lawdy Miss Clawdy . În 1959 s-a aflat 4 săptămâni în fruntea topurilor pop cu Stagger Lee (1959 US No.1 & UK No.7 single ‘Stagger Lee’).

09-03-1945          Se naşte la Southend, Robin Trower, chitaristul grupului Procol Harum.

09-03-1948          S-a născut în Providence, interpretul de soul Jeffrey Osborne.

09-03-1948          S-a născut vocalistul grupului Manfred Mann’s Earth Band, Chris Thompson.

09-03-1950          Se naşte la Bucureşti, Dan Andrei Aldea , chitarist si ex- conducător al grupului Sfinx.

09-03-1958          Se naşte în Manchester Martin Fry, vocalistul grupului A.B.C.

09-03-1987          S-a născut în Reynoldsburg, Ohio, rapp-erul american Lil Bow Wow (Shad Gregory Moss ), (2001 UK No. 6 single ‘Bow Wow, That’s My Name’).

09-03-1997          Este ucis rapper-ul Notorious B.I.G. Împuşcat pe când părăsea o petrecere dată la Petersen Automotive Museum din Los Angeles. Avea 24 de ani.

09-03-1999          În vârstă de 68 de ani, moare în urma unui atac de cord, chitaristul Mike Anthony, care a lucrat cu Harry Nilsson, The 5th Dimension şi Screamin’ Jay Hawkins.

10-03-1940          S-a născut la Los Angeles, Dean Torrence din duetul Jan & Dean, al carui succes US nr. 1 a fost melodia Surf City în 1963.

10-03-1947          Se naşte la Toledo, Ohio, Tom Scholz, membru al grupului Boston, clape, chitară.

10-03-1954          S-a născut în Londra interpreta Tina Charles. (1976 UK No.1 single ‘I Love to Love, But My Baby Loves to Dance’).

10-03-1955          Se naşte la Sibiu, Adrian Ordean, compozitor, ex Roşu şi Negru şi Compact.

10-03-1955          S-a născut Bunny Debarge, Debarge , al cărui mare succes ‘All This Love’ a fost US no. 17 în 1983. În 1985 ‘Rhythm Of The Night’ a fost UK no.4.

10-03-1964          Se naşte la Stockholm, interpreta Neneh Cherry, pe numele real Neneh Marianne Karlsson Cherry. Mama sa (Moky) a fost artistă iar tatăl (Ahma du Jan) muzician de origine din Sierra Leone. Bunicul său – Dan Cherry, american, era trompetist de jazz. Neneh are doi copii, Naima (1983) si Tyson (vara lui ’89). Familie de muzicieni, fraţii Eagle Eye Cherry, şi Titiyo, vcocalisti, David Ornette Cherry – basist de jazz iar Cherno Jah – producător. (1988 UK & US No.3 single with ‘Buffalo Stance’ and a 1994 UK No.3 single with ‘7 Seconds’ with Youssou N’dour).

10-03-1971         S-a născut în Norfolk, Virginia, Timbaland (Timothy Z. Mosley), compozitor şi producător de R&B, rapper. A lucrat cu Beck, Aaliyah, Lil’ Kim, Justin Timberlake, Jay-Z, iar în 2006 a avut US & UK No.1 single ‘Promiscuous’ în duet cu Nelly Furtado.

10-03-1973         S-a născut John Charles Le Compt, guitar, Evanescence, (2003 UK No.1 & US No.5 single ‘Bring Me To Life’, 2003 UK No.1 & US No.3 album ‘Fallen’).

10-03-1988         Încetează din viaţă în Oxford, Anglia, Andy Gibb, din cauza unei inflamări virotice a cordului. Primele 3 singles-uri ale sale , I Just Want To Be Your Everything, (Love Is) Thicker Than Water şi Shadow Dancing s-au vândut în mai multe milioane de copii şi au fost în fruntea topului american Billboard Hot 100 mai multe săptămâni.

10-03-1989          Moare de cancer, în vârstă de 54 de ani, fostul component al grupului the Drifters, Doc Green.

10-03-2006          Moare în accident auto, interpreta pop-rock Laura Stoica.

11-03-1947          Se naşte vocalistul şi organistul Mark Stein din grupul Vanilla Fudge.

11-03-1950          Se naşte la New York interpretul Bobby McFerrin. (1988 US No.1 & UK No.2 single‘Don’t Worry Be Happy’).

11-03-1951          S-a născut Katie Kissoon, Mac & Katie Kissoon, (1971 US No.20 single ‘Chirpy Chirpy Cheep Cheep’, 1975 UK No.3 single ‘Sugar Candy Kisses’).

11-03-1978          Interpretul francez Claude Francois a murit electrocutat încercând să scoată dulia de la un bec.

11-03-1981          S-a născut LaToya Nicole Luckett din grupul Destiny’s Child.      

12-03-1941          S-a născut la San Francisco, Paul Lorin Kantner, chitarist în grupurile Jefferson Airplane şi Starship.

12-03-1946          S-a născut la Hollywood, actriţa, dansatoarea şi cântăreaţa Liza Minelli, fiica actriţei Judy Garland şi a regizorului Vincente Minnelli.

12-03-1948          S-a născut la Boston, James Vernon Taylor. Cel mai mare hit al său a fost You’ve Got a Friend în 1971, vândut în peste 1 milion de copii.

12-03-1950          Se naşte la Ploiesti, interpretul George Nicolescu.

12-03-1955          Saxofonistul Charlie Parker moare la numai 34 de ani în urma unui atac de cord.

12-03-1956          Se naşte la Leytonstone, Londra, Steve Harris, basist şi membru fondator al grupului Iron Maiden.

12-03-1957          S-a născut Marlon Jackson din The Jackson Five. (1970 US No.1 & UK No.2 single ‘I Want You Back’, The Jacksons, 1977 UK No.1 single ‘Show You The Way To Go’).

12-03-1975          S-a născut Kelle Bryan, vocal în grupul Eternal. (1997 UK No.1 single ‘I Wanna Be The Only One’).

12-03-1999          Moare violonistul Yehudi Menuhin, în vârstă de 83 de ani.

13-03-1939          Se naşte în Brooklyn, New York, interpretul Neil Sedaka. (1959 UK No.3 single ‘Oh Carol’ plus over 30 US & 14 UK other Top 40 singles, 1962 US No.1 & UK No.7 single ‘Breaking Up Is Hard To Do’).

13-03-1960           Se naşte la Oxford, Anglia, Adam Clayton, membru al grupului U2, bas.

13-03-1973          Se naşte la Haga în Olanda, Eloy De Jong, membru al grupului Caught In The Act.

*****

Ne reîntâlnim şi săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare aniversaţi sau comemoraţi, însă până atunci vă doresc tuturor multă sănătate şi audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional!

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

(Rubrica este realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, Wikipedia.org, şi cu materiale jurnalistice din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt selectate de pe albumele „The best romanian pop music” vol.6 (Şlagăre pe versuri de Eugen Rotaru) – P – 2007 Star Media Music,„Focul” – Prod. Edgar Surin, „The Best of CLUB A” – C si P – Electrecord EDC 311 , „Vreau să zbor” (C si P – Magdalena Tara 2012 ,”Cântaţi cu noi – Muzică Uşoară Românească” – CD4 (UCMR-ADA 2006 ) şi „PACT by Leo Iorga & Adi Ordean – Demo CD”.