MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE Nr.13

Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale multor generaţii, prezentate în cadrul seriei de „portrete muzicale” de la noi şi de pretutindeni, din genuri muzicale diferite, cu selecţii de informaţii biografice şi muzică de bună calitate. Vă invităm să ne urmăriţi pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.romaniaregional.ro), acolo unde veţi putea să ascultaţi în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.

În perioada 29.02 – 6.03.2016, vă invit să aflăm amănunte biografice şi să ascultăm piese muzicale reprezentative ale soliştilor aleşi dintre personalităţile muzical-artistice aniversate sau comemorate – interpreta Doina Badea şi compozitorul George Natsis.

doina-badea-620x300 (edituramateescu.ro)
doina-badea-620×300 (edituramateescu.ro)

Doina Badea (n. 6 ianuarie 1940Craiova – d. 4 martie 1977București), a fost o cântăreață de muzică ușoară.

A absolvit Școala Populară de Artă din Craiova și imediat a început colaborarea cu Corul Filarmonicii de Stat «Oltenia», cu care a avut mai multe turnee și spectacole. A colaborat cu teatre muzicale și de revistă din țară.

„Spre soare zburăm” (George Grigoriu/Angel Grigoriu, Romeo Iorgulescu) de pe albumul GEORGE GRIGORIU – În lumea şlagărului… interpretat de Doina Badea – 1963. Lansat: 1996. C&P 1996 Electrecord.

A debutat în 1960, pe scena teatrului din Deva și s-a remarcat prin vocea ei deosebită, gravă, puternică și cu un ambitus generos.

Apariţii: În 1963 a fost angajată la Teatrul „Constantin Tănase” din București; a avut foarte multe apariții la radio și TV și a făcut înregistrări pentru Casa de discuri „Electrecord”. A participat la turnee peste hotare iar apariția sa la «Olympia» din Paris a fost unul din succesele sale de notorietate. A susținut recitaluri la Festivalul internațional «Cerbul de Aur» din 1968 și 1971.

„Cânta un matelot” (V. Veselovschi/I. Minulescu) de pe albumul „Vasile Veselovski – Strada Speranţei” interpretat de Doina Badea. Lansat: 2002. C&P Electrecord.

2-doina-badea (america.pink/doina-badea_1286568.html)
2-doina-badea (america.pink/doina-badea_1286568.html)

Muzicologul George Sbârcea  spunea: “Avea, într-adevăr, un fel al ei propriu de a interpreta orice melodie, o rezonanță particulară a tonurilor. Nu semăna cu nimenea și nimeni nu va putea să o imite, fiindcă Doina Badea este o apariție singulară, căreia până și cei indiferenți îi recunosc unicitatea sa de nerepetat. Poate că și cei mai puțin cunoscători de muzică ușoară românească mai veche au auzit măcar o dată în viața cântecele „Cânta un matelot…”, compus de Vasile Veselovschi, pe versurile lui Ion Minulescu, și „Ploaia și noi”, de Vasile Vasilache Jr pe un text al Flaviei Buref.

„Ploaia şi noi” (Vasile V. Vasilache – Flavia Buref) de pe albumul  „80 de ani de muzică” Disc 4. Lansat: 1995. C&P Radio România.

Sunt doar două dintre marile succese ale cântăreței, dacă nu ar fi avut interpretarea specială a Doinei Badea, acestea n-ar fi avut același impact.” …“Cum știa ea să furișeze în orice melodie ce i se încredința de compozitori o strună de melancolie multiplicată! Și ce interiorizare elegiacă dobândeau cântecele pe care le interpreta, făcând din ele succese răspândite în țara întreagă!”

„Cântau privighetori în noaptea când ne-am cunoscut” (P. Andreescu/P. Andreescu) de pe albumul „Muzică de colecţie Jurnalul Naţional”, interpretat  de Doina Badea. C- Electrecord, P – 2007 Intercont Music.

Unite de numeroase spectacole, Marina Voica şi Doina Badea au fermecat publicul pe aceeaşi scenă, răsplătite cu ropote de aplauze. Marina Voica, exprimându-şi regretul că muzica interpretată de Doina Badea nu este promovată mai des. „Ar trebui să se amintească de Doina Badea de ziua ei! Păcat că s-a stins. Mare păcat!”, încheie cu tristeţe Marina Voica.

Premii: Obține la Festivalul Național Mamaia 1963 Premiul pentru interpretarea melodiei «Spre soare zburăm» de George Grigoriu și un an mai târziu la același festival este premiată pentru interpretarea pieselor «Tu» de Vasile Veselovschi și «Nimeni» de Henri Mălineanu.

„Au revoir, bye-bye, ciao-ciao” (H. Malineanu/H. Malineanu) de pe albumul „Muzică de colecţie Jurnalul Naţional” interpretat de Doina Badea. C – Electrecord, P – 2007 Intercont Music.

Moartea: Dispare tragic pe 4 martie 1977, la Cutremurul din 1977. În 55 de secunde, numai în Bucureşti s-au prăbuşit 33 de clădiri. Peste 11.300 de persoane au fost rănite, iar 33.000 de locuinţe au fost avariate. În mai puţin de un minut 1.570 de oameni şi-au pierdut viaţa striviţi sau asfixiaţi sub dărâmături. Au dispărut oameni de cultură precum Toma Caragiu, A.E. Baconski, Alexandru Ivasiuc, Mihai Gafiţa, Corneliu M. Popescu, Alexandru Bocăneţ sau mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu. Printre ei, Doina Badea, soţul acesteia, Traian Zmeu, şi cei doi copilaşi, Bogdan-Traian şi Andrei-Claudiu, al căror destin a fost curmat brusc.

„Deschide, deschide fereastra” (H. Malineanu/J. Fulga) de pe albumul „Muzică de colecţie Jurnalul Naţional” interpretat de Doina Badea. C – Electrecord, P – 2007 Intercont Music.

 

Sursa info: Wikipedia.org.com

Videohttps://www.youtube.com/watch?v=W-uZtKjPbBI (Surâsul tău, interpret. Doina Badea)

*****

 

george-natsis_foto-3 (ceascadecultura.ro)
george-natsis_foto-3 (ceascadecultura.ro)

Născut în 6 martie 1958, George Natsis – pianist, compozitor și dirijor prodigios – a  absolvit  Conservatorul de Muzică „C. Porumbescu”, secția pian, în 1981. Ca pianist și orchestrator, a întreprins turnee în țară și în străinătate (Kuweit, Germania, Slovenia, Canada, Austria) și a colaborat cu nume mari ale muzicii pop românești. Din 1993, este pianist al Big-Bandului Radiodifuziunii Române.

„Ca o minune e un copil” (George Natsis/Mirela Fugaru)  interpretat de copilul Alexandra Ruge. C&P George Natsis – Arhiva personală.

A semnat orchestrații, aranjamente și direcția muzicală pentru emisiuni de televiziune. A fost aranjorul multor albume ale unor artiști consacrați, precum Ștefan Hrușcă, Ovidiu Lipan („Visul toboșarului”, „Getica”) și Gheorghe Zamfir.

„Mai stai” (George Natsis/Mirela Fugaru) din colecţia comp. George Natsis, interpretat de Alina Eremia. C&P George Natsis – Arhiva personală.

George Natsis (foto Dan Burcea)
George Natsis (foto Dan Burcea)

Activitatea compozițională a lui George Natsis a fost răsplătită, începând cu anul 1985, cu numeroase premii în festivaluri dedicate muzicii pop și jazz. Printre ele se numără distincția  melodia anului la Radio România (piesa „Viața de artist”, 1991), premiul  UCMR („Aș vrea să știu” cu M. Anghel, 1997), premiul pentru cel mai bun album etno-pop („Noaptea Sânzienelor” – album de autor, 1997), premiul pentru cea mai bună piesă și cea mai bună orchestrație la festivalul „Discovery” – Varna, cu melodia „Clopote albe” (2000),

„Eu şi chitara mea” (George Natsis/Mirela Fugaru) din colecţia comp. George Natsis interpretat de copilul  Noni Razvan Ene. C&P George Natsis – Arhiva personală.

premiul special al Societății Române de Radiodifuziune la festivalul „The Golden Star” – București cu piesa „Endless World” (Micul meu Univers, 2003),

„Micul meu univers” (George Natsis) de pe albumul „Antologia Muzicii Uşoare Româneşti – CD2” (UCMR) interpretat de Carmen Trandafir. C&P 2003 Editura Muzicală UCMR.

premiul UCMR pentru muzică ușoară („E Prima iubire”; „Azi sau mâine”, 2005), premiul 1 pentru creație la Festivalul cântecelor de iarnă -Radio România (2008), premiul UCMR pentru muzică de jazz („Play 4 Me”; „Dorian Blues”, 2008), premiul 1 pentru creație la Festivalul „Fulg de nea”- Brașov (2010).

„Azi sau mâine” (George Natsis/Dana Dorian) din colecţia comp. George Natsis interpretat de Andreea Ioncea. C&P George Natsis – Arhiva personală.

George-Natsis (paginademedia.ro)
George-Natsis (paginademedia.ro)

Nu în ultimul rând, George Natsis este cunoscut ca dirijor, debutând la Teatrul „Constantin Tănase” (1979-1981), pentru a se afla apoi la pupitrul unor concerte precum cele de jazz cu Big-Bandul Radio. A dirijat, de asemenea, concertul etno-rock simfonic „Visul Toboșarului”- O. Lipan & Camerata Valahia, concertul aniversar Aura Urziceanu & Radio Big-Band (1987), concertul cameral Opus Avantra Strings Ensemble (2010), concertul rock simfonic Steve Vai & Evolution Tempo Orchestra (București și Rimini, Italia, 2010), dar și turneul european cu Steve Vai si Evolution Tempo Orchestra (iunie 2013).

„Vei fi a mea ” (George Natsis) din colecţia comp. George Natsis interpretat de Aurelian Temisan. C&P George Natsis – Arhiva personală.

Sursa: http://www.radioromaniacultural.ro

Video compozitor: https://www.youtube.com/watch?v=DTquL2t_ihM (Te-am iubit cu adevărat (G.Natsis-Mirela Fugaru, interpret. Lucia Dumitrescu).

https://www.youtube.com/watch?v=f9YZP4VH4y4 (Clopote albe, clopote negre… (George Natsis-Roxana Popescu, interpret. Paula Seling & Band).

*****

La finalul portretului muzical-artistic, vom menţiona şi alte date de referinţă (aniversări sau comemorări) ale agendei muzicale a săptămânii 29 februarie – 6 martie:

29-02-1983        S-a născut Tiberiu Branga din grupul Centrul Civic.

01-03-1904        S-a născut în Clarinda, Iowa, Glenn Miller. Data aproximativă a morţii este 15 decembrie 1944, avionul său fiind doborât lângă Canalul Mânecii. Orchestra sa a avut 21 de piese No.1.

01-03-1927        Se naşte la New York, Harlem, interpretul Harry Belafonte. Şi-a început cariera la sfârşitul anilor ’40 în cluburile cartierului artiştilor, Greenwich Village, din New York. În toamna anului 1956 a lansat primul său hit pe plan naţional, „Jamaica Farewell”, datorită altui hit, „Banana Boat”, devenind regele Calypso-ului. Alte mari succese au fost „Island in the sun” şi „Coconut Woman”. S-a angajat în mişcarea pentru drepturile omului, iar în anii ’70 si ’80 a fost purtătorul de cuvânt al mişcării pentru pace şi al celor ce se împotriveau puterii nucleare.

01-03-1942          S-a născut vocalistul grupului Blood, Sweet & Tears, Jerry Fisher.

01-03-1944          Se naşte la Londra, Roger Daltrey, vocalistul grupului The Whoo (1965 UK No.2 single ‘My Generation’ plus over 20 other UK hit singles, 16 US Top 40 singles, rock opera albums ‘Tommy’ & ‘Quadrophenia’). Solo, (1973 UK No.5 single‘Giving It All Away’).

01-03-1958          Se naşte la Bristol, Anglia, Nick Kershaw.

01-03-1963          Se naşte interpretul Thomas Anders (Modern Talking)

01-03-1963          Se naşte bateristul Rob Affuso (Robert James Affuso) de la Skid Row.

01-03-1973          S-a născut Ryan Peake, chitaristul grupului Nickelback. (2002 US No.1 & UK No. 4 single ‘How To Remind You’, 2001 US No.2 & 2002 UK No.2 album ‘Silver Side Up’).

01-03-1991          Moare de pneumonie, la Melbourne, Frank Smith din grupul Air Supply.

01-03-2002          Moare la 36 de ani vocalistul fondator al grupului Soul II Soul, Doreen Waddell.

02-03-1942          Se naşte în Freeport, Long Island, New York, chitaristul Lou Reed, pe numele real Louis Firbank, solistul grupului VELVET UNDERGROUND. Cel mai mare hit al său pe disc single a fost în 1973 Walk On The Wild Side , aflat în Top 20.

02-03-1948         Se naşte la Ballyshannon, Irlanda, Rory Gallagher, a încetat din viaţă la Londra la 14 iunie 1995. Debutează la 15 ani în grupul FONTANA, numit mai târziu IMPACT. După destramarea grupului, R.G., John Wilson (tobe) şi Richard McCrachen continuă să cânte sub numele de TASTE.

02-03-1950         Se naşte la New Haven, Karen Carpenters din grupul The Carpenters, decedată la Los Angeles, în urma unui infarct la 04.02.1983. (1973 UK No.2 single ‘Yesterday Once More’ plus 3 US No.1’s including 1975 US No.1single ‘Please Mr Postman’. 1974 UK & US No.1 album ‘The Singles 1969-1973 spent 125 weeks on the UK chart).

02-03-1955         S-a născut Jay Osmond, The Osmonds, (1971 US No.1 single ‘One Bad Apple’, 1974 UK No.1 single ‘Love Me For A Reason‘ plus 9 other US & UK Top 40 singles).

02-03-1956         Se naşte basistul Mark Evans, ex AC/DC. A părăsit grupul în 1977.

02-03-1962         Se naşte la Perth Amboy, New Jersey, Jon Bon Jovi.

02-03-1977         S-a născut în Devon, Anglia, Chris Martin, pian, chitară şi voce în grupul Coldplay. Christopher Anthony John Martin.

02-03-1991         A murit compozitorul şi interpretul francez Serge Gainsbourgh.

02-03-1999         Încetează din viaţă, bolnav de cancer, la locuinţa sa din Henley-on-Thames, Anglia, în vârstă de 59 de ani, Dusty Springfield.

02-03-2003         Încetează din viaţă, la Los Angeles, bolnav de cancer, starul R&B Hank Ballard, cel care a lansat dansul TWIST. Vârsta sa a fost declarată diferit, între 66 şi 75 de ani. Pe numele real, John H. Kendricks, născut la 18 noiembrie 1927 în Detroit, Michigan.

03-03-1927         S-a născut blues-man-ul american Junior Parker. Mystery Train’ a fost preluat şi de Elvis Presley. A lucrat cu BB King şi Howlin’ Wolf. A murit la 18 noiembrie 1971.

03-03-1942         S-a născut, Mike Pender, The Searchers, (1964 UK No.1 & US No.13 single ‘Needles And Pins’).

03-03-1947         S-a născut Jennifer Warnes. (1982 US No.1 & UK No.7 single ‘Up Where We Belong’ with Joe Cocker).

03-03-1965         Se naşte Jon Marsh (The Beloved). S-a despărţit în vara anului 1990 de partenerul său Steve Waddington cu care a lansat hitul „Happiness”.

03-03-1966          S-a înfiinţat grupul Buffalo Springfield, unul dintre grupurile cu cea mai mare influenţă în rock-ul anilor ’60, în componenţa Neil Young, Stephen Stills şi Richie Furray.

03-03-1977         S-a născut Ronnan Patrick John Keating, ex Boyzone. (1996 UK No.1 single ‘Words‘ plus over 15 other UK Top 10 singles and 4 UK No.1 albums). Solo, (1999 UK No.1 single ‘When You Say Nothing At All’, 2000 UK No.1 album ‘Ronan’ spent over a year on the chart).

03-03-1978         Se naşte Douglas Kenneth de la Osmond Boys.

04-03-1937         Se naşte la Nice, Franta, saxofonistul tenor de jazz Barney Wilen, pe numele întreg Bernard Jean Wilen, decedat la 25 mai 1996 la Paris.

04-03-1944         Se naşte la Cleveland, Ohio, Bobby Womack. Cel mai mare hit al său în top 10 a fost Looking for A Love. El este şi autorul piesei lansate de Rolling Stones It’s All Over Now, number one în Anglia în 1964.

04-03-1948         Se naşte la Ely, Ţara Galilor, interpretul Shakin’ Stevens, pe numele real Michael Barrett.

04-04-1948          Se naşte Chris Squire, basistul grupului Yes dar şi cu carieră solo (1983 UK No.28 & 1984 US No.1 single ‘Owner Of A Lonely Heart’).

04-03-1950         Se naşte Billy Gibbons din grupul ZZ Top.

04-03-1950         S-a născut Emilio Estefan, compozitor şi membru al grupului Miami Sound Machine. (1984 UK No.6 single ‘Dr Beat’, 1989 US No.1 single ‘Don’t Wanna Loose You’).

04-03-1951         Se naşte La Middlesbrough, Anglia, Chris Rea .

04-03-1952         Se naşte Umberto Tozzi.

04-03-1955         Se naşte la Shanklin, Boon Gould (Ronald Gould) din grupul Level 42.

04-03-1963         Se naşte Jason Newstead, basistul grupului Metallica.

04-03-1977         În cutremurul din România, moare Doina Badea.

04-03-1992         Încetează din viaţă, la Bakersfield, California, chitaristul de jazz Mary Osborne, în vârstă de 70 de ani, bolnav de cancer.

04-03-1999          Încetează din viaţă, la West Lake Village, California, în urma unui emfizem, Eddie Dean, cântăreţ de muzică country al anilor ’50 şi actor de western. El a fost renumit pentru compoziţia I Dreamed Of A Hillbilly Heaven, un hit relansat mai târziu cu succes de Tex Ritter.

04-03-2002          Doreen Waddell, solistul grupului Soul II Soul a fost ucis.

05-03-1946          S-a născut interpretul britanic Murray Head. (1984 UK No.1 & 1985 US No.3 single, ‘One Night In Bangkok’).

05-03-1948          Se naşte interpretul Eddy Grant, carieră cu The Equals şi solo. (1968 UK No.1 single ‘Baby Come Back’,) and solo (1982 UK No.1 single ‘I Don’t Wanna Dance’).

05-03-1951          S-a născut interpreta Elaine Page. (1985 UK No.1 single ‘I Know Him So Well’).

05-03-1952          Se naşte Alan Clark, clape în grupul Dire Straits. (1985 US No.1 single ‘Money For Nothing’, 1986 UK No.2 single ‘Walk Of Life’).

05-03-1956           S-a născut în Santa Monica interpreta de R&B Teena Marie (Mary Christine Brockert ). Compozitoare şi producătoare.

05-03-1958           Se naşte la Manchester Andy Gibb. A murit într-un spital din Oxford la 10.03.1988, la numai 5 zile de la împlinirea vârstei de 30 de ani. A făcut parte din grupul Bee Gees. Cele 3 single-uri ale sale au stat în topul revistei Bilboard mai mult timp:”I just want to be your everything„,”(Love is) Thicker Than Water„, „Shadow dancing„. (1978 UK No.10 single ‘An Everlasting Love’ , 1978 US No.1 single ‘Shadow Dancing’, 7 săptămâni, plus alte 2 US No.1 singles. Gibb a murit la 10 martie 1988.

05-03-1963           Încetează din viaţă, în urma unui accident de avion, cântăreaţa de muzică country Patsy Cline. Cel mai mare hit al său a fost Crazy,” No. 9 song in 1961 scris de Willie Nelson. Melodia a primit Grammy Hall of Fame Award în 1992.

05-03-1970          Se naşte John Frusciante, ex-membru al grupului Red Hot Chili Peppers. 1992 UK No.26 single ‘Under The Bridge’, 1991 US No.3 album Blood Sugar Sex Magik şi 2002 UK No.1 album ‘By The Way’).

06-03-1944          S-a născut Mary Wilson din grupul The Supremes. (1964 UK & US No.1 single ‘Baby Love’ plus 11 other US No.1 singles).

06-03-1946         Se naşte la Cambridge, Anglia, chitaristul grupului Pink Floyd, David Gilmour. Vocal şi compoziţie. 1973 US No.1 & UK No.2 album ‘Dark Side Of The Moon’, record de 741 săptămâni în US chart. Pink Floyd a vândut peste 200 milioane de albume în întreaga lume. 1979 UK and US No.1 single ‘Another Brick In The Wall, (part 2)’. Gilmour a început să lucreze în scopuri caritabile din 2003. Solo 2006 UK No.1 and US No.6 album On A Island.’      

06-03-1947         Se naşte în Yorkshire, Anglia, Kiki Dee, pe numele real Pauline Matthews. Cel mai mare hit al său a fost duetul cu Elton John din 1976 , Don’t Go Breaking My Heart , vândut în peste un million de copii şi 4 săptămâni în topul Billboard Hot 100 .

06-03-1951          Moare în vârstă de 58 de ani compozitorul şi actorul Ivor Novello. Premiile anuale britanice pentru compoziţie îi poartă numele.

06-03-1958          Se naşte compozitorul George Natsis.

06-03-1963          Se naşte Kathy Kelly de la Kelly Family.

06-03-1968          Se naşte Bodo, solistul grupului Proconsul.

06-03-1970          Se naşte la Kensington, Anglia, interpreta Betty Boo. (Boomania).

*****

Ne reîntâlnim şi săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare aniversaţi sau comemoraţi, însă până atunci vă doresc tuturor multă sănătate şi audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional!

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

(Rubrica este realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, Wikipedia.org, şi cu materiale jurnalistice din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt selectate de pe albumele GEORGE GRIGORIU – „În lumea şlagărului…, realizat de Casa de Discuri ELECTRECORD EDC 225 – C&P 1996, „Antologia Muzicii Uşoare Româneşti – CD2” realizat de Editura Muzicală – UCMR C&P 2003, „Muzică de Colecţie vol.19 Jurnalul Naţional” – C – Electrecord şi P – 2007 Intercont Music şi Arhiva personală a compozitorului George Natsis).