Trei romani se numară se numără printre cei peste 300 de cercetători de vârf ce au fost selecționați în cadrul competiției „Consolidator Grant” 2015. Aceştia vor primi finanţare de la Comisia Europena în cadrul programului Horizont 2020 pentru continuarea cercetărilor şi pentru crearea echipelor de lucru.

Claudia Ruse de la Bucureşti fm ne spune cin sunt cei trei romani si care sunt domeniile de cercetare pentru care au primit finanţare în rubrica Euranet Plus de astăzi

Este vorba despre Dr. Dana Branzei, dr. Răzvan Caracaș și prof. Dan Olteanu. Aceştia vor primi finanțare pentru a-și dezvolta ideile inovatoare și echipele proprii de cercetare.

Totalul finanțărilor ce vor fi acordate în anul 2015 de Comisia Europeană pentru proiectele câștigătoare este de 585 de milioane de euro și se preconizează ca peste 2.100 de cercetători și studenți în curs de a obține un titlu doctoral să fi implicați în aceste proiecte.

Cei trei romani au fost selecţionaţi în cadrul competiției „Consolidator Grant” 2015, parte a programului de cercetare și inovare al Uniunii Europene Orizont 2020.

Dr. Dana Branzei, cercetătoare în domeniul biologiei moleculare la „ Institutul de Oncologie Moleculară” din Milano de noua ani, va studia mecanismele de replicare a ADN-ului cromozomial. Ea se numără printre cercetătorii finanțați prin programele UE pentru a doua oară, după ce a beneficiat de o bursa în 2009.

Românca Dana Branzei, spune că grantul obtinut de la Comisia Europeana reprezintă o medalie de aur … „Sunt practice bani care merg în laborator. Primul a fost star grants cand iţi începi laboratorul şi primesti un ajutor financiar de la Comisia europeană. Iar acum este consolidator grant, pentru consolidarea laboratorului. Pentru comisia europeană singurul criteriu de evaluare este excenenţa. Granturile acestea sunt recunoscute în toată lumea, iar în Europa este cele mai prestigious grant pe care îl puate obţine un cercetatător şi este considerat ca un sen de recunoaştere a excelenţei în domeniul în care cercetătorul lucreyă. Este un fel de medalie de aur pe care o primeşti pentru cercetarea pe care o faci şi pe care o propui să o faci.”

Dr Dana Branzei, in varsta de 41 de ani, originara din Iasi, a fost selectata acum 19 ani, în urma mai multor olimpiade la nivel internaţional, de o universitate din Japonia unde a studiat timp de cinci ani.

Un alt român care beneficiază de finaţare este Prof. Dan Olteanu, de la Universitatea Oxford. Acesta se va concentra pe elaborarea de noi algoritmi care să îmbunătățească sistemele de informații online, bazele de date, modalitățile de accesare a informațiilor și bibliotecile digitale.

Dr. Răzvan Caracaș,cel de+al treilea roman care a obţinut finanţare, este director de cercetare în cadrul Centrului Național de Cercetare Științifică din Lyon şi va analiza teoria impactului colosal și a formării ulterioare a Lunii, ca satelit al Pământului, din punct de vedere al legilor fizicii.

Consiliul European pentru Cercetare finanțează prin programul Horizont 2020 activitatea unora dintre cele mai strălucite minți din domeniul cercetării de top, oameni ale căror descoperiri pot dezvolta noi industrii, noi piețe și pot contribui la bunăstarea planetei.

Granturile CEC sunt acordate celor mai buni cercetători, de orice naționalitate și vârstă, cu o experiență profesională cuprinsă între 7 și 12 ani după obținerea titlului doctoral, și cu o activitate științifică promițătoare.
Proiectul de cercetare trebuie să se desfășoare în cadrul unei organizații publice sau private din statele membre UE sau țările asociate. Fiecare grant poate ajunge la maximum 2 milioane de euro și este acordat pentru o perioadă de cel mult 5 ani.